Arsacal
button
button
button


Online met God...

Retraite 7 t/m 16 september 2016

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 7 september 2016

De jaarlijkse retraite is iets waar ik ieder jaar toch wel naar uitkijk... Nu is het dan zover, samen met andere bis­schop­pen volg ik de geestelijke oefeningen in Camaldoli.

Vorig jaar is Rome begonnen bis­schop­pen uit te nodigen die ongeveer vijf jaar bisschop zijn voor een evaluatie en een retraite. Dit jaar was ik aan de beurt. Na de dagen van gezamenlijke reflectie, begint op woensdag­avond 7 zeptember een achtdaagse retraite onder leiding van drie Jezuieten, onder wie een bisschop. Het internet-vasten hoort er in deze dagen wel bij om online te zijn met God. Behoudens noodgevallen ben ik even weg van de wereld.

Het is ieder jaar een goede periode en voor mij altijd wel belangrijk. In plaats van de drukte die het dagelijks leven tekent, wil ik graag de stilte zoeken om er God te vinden en te luisteren wat Hij tot mijn hart wil zeggen.

De middag voordat de retraite zou beginnen, hebben we La Verna bezocht, de plaats waar sint Franciscus de stigmata ontving. Een mooie plaats in de eenzaamheid op een berg, waar we ook de heilige Mis hebben gevierd.Terug