Arsacal
button
button
button


Haarlemse Bavo-kathedraal vol leven met Kerst

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 24 december 2016
De kathedraal voor het Festival of Lessons and Carols
De kathedraal voor het Festival of Lessons and Carols

In de Sint Bavo­kathe­draal is het rond de Kerst een drukte van belang. Veel mensen willen er geweest zijn om het Kerst­feest te vieren, de sfeer op te snuiven en de koren te horen... Zo was er op vrijdag 23 december het traditionele Festival of Nine lessons and carols.

In de kerst­va­kan­tie is ‘De nieuwe Bavo’ dagelijks geopend van 12.00 tot 16.00 uur (behalve 1 en 2 januari) en op 28 december ’s avonds van 19.30 - 22.30 uur (de kathedraal bij kaarslicht) om iedereen gelegenheid te geven de prachtig gerestaureerde basiliek te bewonderen, die van binnen fraai is aangelicht en natuurlijk de ver­schil­lende kerststallen te bewonderen en het museum te bezoeken. Tijdens de dagen van de open­stel­ling is er iedere dag om 13.00 uur een rondleiding door het gebouw, waarin de grote kunstenaars van de twintigste eeuw zich in allerlei ver­schil­lende stijlen hebben uitgeleefd, van Jugendstil tot Mozes op sneakers.

Op eerste en tweede kerstdag is de hoogmis om 10.00 uur. Het volledige pro­gram­ma is te vinden op de website van de kathedraal: www.rkbavo.nl

Het Festival of Nine lessons and carols trok tegen de achthonderd bezoekers, hoorde ik een deskundige vertellen. Onder leiding van Fons Ziekman en met Ton van Eck aan het orgel werden de aanwezigen van de schepping via de profeteten naar de geboorte van de Verlosser geleid, met als afsluiting de proloog van het Johannesevangelie. Het is ieder jaar weer een bijzonder gebeuren dat ik mocht vieren samen met de predikanten van de Grote of St. Bavokerk, ds. B. Luttikhuis en van de Doopsgezinde kerk, ds. A. Noord, die beiden een lezing verzorgden evenals koorleden en dirigent Fons Ziekman, plebaan Hein Jan van Ogtrop, diaken Eric Fennis, pastoor van de aanpalende parochies Bart Putter.

Terug