Arsacal
button
button
button


Bisschoppen bezoeken Joods Historisch Museum

17 januari Dag van het Jodendom

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 5 januari 2017
prominente persaandacht
prominente persaandacht
rondleiding door de tentoonstelling, links prof. Schrijver
rondleiding door de tentoonstelling, links prof. Schrijver
In de portugese synagoge
In de portugese synagoge

Donderdag­avond 5 januari was een delegatie van de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie op bezoek in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in de laatste week van de tentoon­stel­ling "De glorie van het Joodse boek" waar de Vaticaanse bibliotheek aan heeft meegewerkt; de bis­schop­pen wilden hiermee ook de jaarlijkse Dag van het Jodendom, die op 17 januari is, onder de aandacht brengen.

Kardinaal W. Eijk was voor dit bezoek naar de hoofdstad gekomen, samen met mgr. H. Woorts die referent voor de relaties met het Jodendom is. Mgr. E. de Jong en ik waren eveneens aanwezig. De voorzitter van de conferentie, mgr. H. van den Hende, zou er ook bij zijn geweest, maar de heersende griep kreeg hem ook wat te pakken zodat hij verstek moest laten gaan. 

Naast de bis­schop­pen waren vanuit de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom aanwezig: mw. dr. T. de Lange, studie­secre­taris Kerk en Jodendom, prof. dr. B. Koet, prof. dr. G. Rouwhorst en prof. dr. P. Rookmaker. 

Dr. R. Enthoven en een cameraman van het videokanaal 'Katholiek Leven' waren erbij om verslag te doen van het gebeuren en daardoor aandacht te vragen voor de Dag van het Jodendom. Ceremoniaris B. Lokate nam eveneens aan het programma deel.

We werden ontvangen door prof. dr. E. Schrijver, algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en expert op het gebied van de geschiedenis van het Joodse boek. Hij gaf een deskundige inleiding en rondleiding over de tentoon­stel­ling, waaronder het enig overgebleven hand­schrift van de Palestijnse Talmoed, een hand­schrift van de Ethica van Spinoza uit het Vaticaan en verschillende andere Joodse liturgische en andere boeken. De Apos­to­lische Bibliotheek van het Vaticaan had een vijftal voorwerpen, die het museum had kunnen uitkiezen, ter beschikking gesteld voor de tentoon­stel­ling. Daarbij bleek de Vaticaanse bibliotheek op verschillende terreinen nauw samen te werken met de Nationale bibliotheek in Jeruzalem.

Het is goed te constateren dat de verhoudingen tussen de katholieke Kerk en het Jodendom zo positief broederlijk zijn. Er is weder­zijdse waardering en de katholieke kerk wil zich van harte inzetten om de weder­zijdse relaties te bevorderen en antisemitisme te bestrijden.

Na afloop van het bezoek aan het museum bezochten we de tegenover­ge­le­gen Portugese Synagoge die van binnen prachtig verlicht was met bijna 1000 kaarsen.

 

 

Terug