Arsacal
button
button
button
button


Hier deed de paus een dutje

In het retraitehuis van de Passionisten

Nieuws - gepubliceerd: zondag, 29 januari 2017 - 160 woorden
De gedenksteen over het bezoek van P. Pius IX
De gedenksteen over het bezoek van P. Pius IX
Ingang van het retraitehuis
Ingang van het retraitehuis
uitzicht op het Colosseum vanuit het park
uitzicht op het Colosseum vanuit het park

Het retraitehuis van de paters Passionisten in Rome is prach­tig gelegen op de Coelius-heuvel. Daar heb ik enkele be­zin­nings­da­gen door­ge­bracht. In de refter (refectorium, eet­zaal) hing een gedenksteen ter her­in­ne­ring aan een bezoek van de Z. paus Pius IX. Wat deed hij daar zoal?

Het bezoek op 15 juni 1854 wordt uit­ge­breid om­schre­ven: de paus ging de basiliek binnen waar hij in gebed verwijlde bij het H. Sacra­ment, in de refter at hij mee met de klooster­ge­meen­schap, hij heeft de passionisten harte­lijk toe­ge­spro­ken en... hij trok zich terug voor een siësta. Dat laatste ele­ment van het bezoek wordt met een zekere omzich­tig­heid om­schre­ven: "merediatum in superius conclave secessit" (hij trok zich boven in mid­dag'lijke afzon­dering terug). Het is voor alle tij­den vast­ge­legd: hier deed de paus een dutje!

Achter het retraitehuis en generalaat van deze orde ligt een mooi park, mid­den in Rome en met uit­zicht op het Colosseum. Een mooie plaats om een paar stille dagen te doen.

 

Terug