Arsacal
button
button
button


‘Festschrift’ voor Keulse officiaal

Prelaat Günter Assenmacher 65 jaar

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 3 maart 2017
De feesteling tussen kardinaal Burke en kardinaal Meissner
De feesteling tussen kardinaal Burke en kardinaal Meissner
studiegenoten
studiegenoten
presentatie van het Festschrift
presentatie van het Festschrift

Op vrijdag 3 maart was ik aanwezig bij de ‘Festakt’ voor de officiaal van het aartsbisdom Keulen, die 65 jaar werd. Bij deze gelegenheid werd te zijner ere een ‘Fest­schrift’ (een boek met weten­schap­pe­lijke artikelen over theologie en canoniek recht) ge­pre­sen­teerd, waaraan ik een bijdrage heb gegeven.

Domkapitular (kanun­nik) prelaat Günter Assenmacher was een studiegenoot canoniek recht van me n Rome. Nog twee andere studiegenoten waren aanwezig: Raymond Leo kardinaal Burke en Domkapitular en Domdekan (Plebaan) Günter Geis uit Limburg met wie we even op de foto zijn gegaan. 

Kenmerkend voor de officiaal van Keulen is zijn liefde voor de waarheid, zijn deskundigheid en zorgvuldigheid in het huwelijksproces. Dat maakte wel dat hij enige bedenkingen had bij de her­vor­ming van het huwelijksproces die in september 2015 heeft plaats gevonden.
Deze instelling komt tot uiting in de titel van het Fest­schrift dat hem werd aangeboden: ‘Veritas liberabit vos’ (De waarheid zal U vrijmaken). Het boek is bij uitgeverij Ferdinand Schoningh verschenen.

Mede­wer­kers van het officialaat spraken bijna ontroerd over de prettige samen­wer­king met de officiaal, maar ook de Keulse herder Rainer Maria kardinaal Woelki sprak hartelijke woorden, waarbij hij het belang van een goede en zrogvuldige rechtspraak onderstreepte. Studiegenoot Günther Geis haalde leuke herinneringen op aan de studietijd. Het hoofd com­mu­ni­ca­tie en pers sprak een interessante en bij wijlen humoristische lezing uit, die in aansluiting bij de titel van het boek en bij zijn eigen métier, ging over wat voor waarheidsbegrip wordt gehanteerd door alle verspreiders van ‘fake-news’.

Velen waren aanwezig uit de Duitse officialaten en de curie van het aartsbisdom, waaronder beide hulp­bis­schoppen en emeritus hulp­bis­schop. Ook de emeritus-aarts­bis­schop, Jozef kardinaal Meissner en studievriend kardinaal Burke maakten de plechtigheid mee.

Het boek behandelt vele actuele thema's van het canoniek recht maar ook allerlei theologische onderwerpen en is uitgegeven door prof. dr. Matthias Pulte en mgr. dr. Thomas Weitz. Mijn eigen bijdrage is getiteld:

  • Obsoge des Bisschofs über Klöster diözesanen Rechts und rechtlich selbständige Klöster die keinen Nachwunsch haben.
Terug