Arsacal
button
button
button


Regels over glutenvrije hosties: zijn die wel nodig?

Hosties uit aardappelzetmeel aangeboden

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 18 juli 2017
Viering van het geheim van onze verlossing
Viering van het geheim van onze verlossing

Pas geleden verscheen een brief van de Con­gre­ga­tie voor de Eredienst en de Sacramenten over brood en wijn voor de Eucha­ris­tie. Met name het gedeelte daaruit dat over de samen­stel­ling van glutenvrije hosties ging heeft de pers gehaald. Maar juist dat was niets nieuws.

Instelling van de Eucha­ris­tie

Ik heb er in 2012 al eens een artikeltje aan gewijd: ‘glutenvrije hosties’ zijn in feite hosties met zo weinig gluten dat die normalerwijze geen probleem vormen voor mensen met coeliakie (glutenallergie). 'Glutenvrij' is dus een niet helemaal precieze benaming, er zitten toch een paar gluten in. Totaal zonder gluten kan het geen brood worden, deftig gezegd: de panificatie komt niet tot stand. En dat is nodig voor de geldigheid van de viering, omat we altijd gebonden zijn aan wat Jezus heeft ingesteld en gewild. Zeker omdat het om zo iets belangrijks gaat, is de kerk daar altijd precies in geweest: "Doet dit tot mijn gedachtenis", gaat om de viering en te­gen­woor­dig­stel­ling van het paasmysterie en dus van onze verlossing en Jezus heeft daarvoor in het kader van een Paschamaal het brood en de wijn gekozen en niet de andere produkten die op tafel stonden. Daarbij komt dat de graankorrel die sterft en zo vruchten draagt, een prachtig beeld is voor vrucht­baar­heid van het offer dat de Heer heeft gebracht, een beeld dat Jezus zelf gebruikt (Jo. 12, 24). 

De H. Ignatius van Antiochië laat zich hierdoor inspireren als hij op weg is naar zijn marteldood: hij wil gemalen worden als zuiver tarwe voor zijn Heer. Het lijkt een Eucharistische spiri­tua­li­teit: Hij wil Jezus volgen die zich voor ons geofferd heeft en die hij ongetwijfeld dikwijls had ontvangen in de Eucha­ris­tie.

Brief van de paus?

In sommige publicaties staat dat het zou gaan om een brief van paus Franciscus. Dat is echter op zich niet juist: het gaat om een brief van de Con­gre­ga­tie en wanneer een Con­gre­ga­tie zo'n algemeen schrijven wil laten uitgaan moet de paus zijn akkoord geven; dat is gebeurd, maar het blijft een schrijven van de Con­gre­ga­tie.

Keurmerk

Nee, de brief van de Con­gre­ga­tie voor de Eredienst ging dus niet over nieuwe regels voor glutenvrije hosties. Waar ging die brief dan wél over? Over de zorgvuldigheid die priesters en bakkers van hosties moeten betrachten (in dat kader worden de regels voor hosties en wijn nog eens herhaald) en over een suggestie aan de bis­schop­pen­con­fe­ren­ties om een keurmerk in te voeren, zodat de afnemers van de wijn en de hosties (kerken en kloosters...) kunnen weten dat die op de juiste wijze zijn voorbereid. Zoiets bestaat in Nederland inderdaad al voor de wijn, die een zegel draagt van de Nationale Raad voor Liturgie en voor glutenvrije (eigenlijk dus: glutenarme) hosties die een goedkeurings-sticker dragen.

Aardappelzetmeel

Maar zult U vragen: is dit nu echt een probleem? Worden er dan hosties aangeboden die niet uit tarwemeel, uit graan zijn bereid? Jazeker! Er waren bedrijven die hosties aanboden van aardappelzetmeel en er zijn gelukkig ook bedrijven die dat naar aanleiding van de brief niet meer doen. De brief van de Con­gre­ga­tie in Rome was dus niet voor niets!

Terug