Arsacal
button
button
button


Priesters op missie, zonder geld

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 22 juli 2017
Twee aan twee uitgestuurd
Twee aan twee uitgestuurd

In een heel aantal landen zijn deze weken priesters en seminaristen die de Neocatechumenale Weg volgen, de straat op gegaan voor een missie. Zo ook in ons bisdom.

Zo zijn in Haarlem en omgeving een priester uit het aartsbisdom Keulen en een seminarist uit Roermond rondgetrokken. Het beeld is dat van het evangelie: de leerlingen die twee aan twee worden uitgezonden, met de bood­schap dat ze niets mee mochten nemen: geen voedsel, geen resizak, geen kopergeld in de gordel (Mc. 6, 8).

Ze hebben één nachtje bij mij in huis geslapen, maar daarna ging het toch echt weer verder... Het is natuurlijk een bijzondere en goede ervaring om eens zo te leven dat je kostje niet al gekocht is. De priesters en seminaristen op missie proberen met mensen in gesprek te komen en hun ook een bijbelwoord mee te geven, als ze dat goed vinden.

Natuurlijk krijgen ze heel verschillende reacties, soms hebben ze een moeilijke dag, dan weer zijn er prachtige ervaringen, maar uit de Groenmarktkerk en de eetvoorziening bij ‘Stem in de stad’, kreeg ik positieve reacties. Juist daar konden ze terecht en stonden mensen open. Dat zal dan wel te maken hebben met de diaconale openheid van die plaatsen. En ik zou me zo kunnen voorstellen dat mensen die dakloos zijn of niet veel hebben het waarderen dat een rpiester en seminarist zo'n leven zonder menselijke zekerheden eens komen delen, ook al is het maar voor een paar weken.

In ieder geval is het goed als we ook buiten de gewone kaders de blijde bood­schap doorgeven aan mensen die daar misschien niet zo vaak mee in aanraking komen.

Terug