Arsacal
button
button
button


Andriessen/De Klerk-festival geopend

Drie weken voor componisten/organisten Sint Josephkerk

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 15 september 2017
Eerste exemplaar voor een dochter van Hendrik Andriessen
Eerste exemplaar voor een dochter van Hendrik Andriessen
Opening door burgemeester Wienen
Opening door burgemeester Wienen
Presentatie van het boek door auteur W.J. Cevaal
Presentatie van het boek door auteur W.J. Cevaal

Het Andriessen/De Klerk festival is vrijdag­middag 15 september geopend door de Haarlemse burge­mees­ter Jos Wienen, nadat hij eerder al een plaquette had onthuld bij hun geboortehuizen aan de Bakenessergracht. Bij de opening in het stadhuis werd een boek met CD’s ge­pre­sen­teerd en werden werken van de componisten uitgevoerd. Graag ben ik op de uit­no­di­ging ingegaan om hierbij aanwezig te zijn.

Hendrik Andriessen werd in 1892 aan de Bakenessergracht in Haarlem geboren en was organist aan de St. Josephkerk aan de Jansstraat; 25 jaar later werd aan diezelfde gracht Albert de Klerk geboren, die Andriessen in 1934 als organist van de Josephkerk opvolgde en die kerk trouw bleef tot aan zijn dood in 1998. Beide organisten en componisten hebben werk gemaakt dat verder reikt dan het kerk­ge­bouw. Dit 100 en 125 jarig geboorte-jubileum wordt onder meer herdacht met een compositie van zoon Louis Andriessen, diens eerste orgelcompositie, die op 16 september in de kathedrale basiliek van sint Bavo in première gaat. Dat concert is tevens het startsein voor een uitgebreide reeks concerten ter ere van deze grote Haarlemse zonen en exponenten van de katholieke cultuur van deze stad (zie: www.andriessendeklerkfestival.nl).

Tijdens de opening werd ook een boek met twee CD’s ten doop gehouden, geschreven door Willem Jan Cevaal, dat met name de oorlogstijd in het leven van de Klerk en Andriessen behandelt: “Twee musici in oorlogstijd”. Een eerste exemplaar werd aangeboden aan onder meer kinderen van de musici die bij de opening aanwezig waren.

Terug