Arsacal
button
button
button


Die Kerk: moet je het daar van hebben?

Alphacursus in Heerhugowaard

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 22 november 2017

Woensdag­avond 22 november was ik in Heerhugowaard om in het kader van een Alpha­cursus over de kerk te spreken. Veel mensen hebben het niet zo op de kerk: dat instituut met die regeltjes en dan het misbruik en als je naar de geschiedenis van de kerk kijkt, was het ook niet altijd zo fraai.

Zeker, er zijn zelfs ronduit slechte pausen geweest en het seksueel misbruik is iets waar we ons alleen maar diep voor kunnen schamen. De laatste jaren komt naar voren dat dit in allerlei sectoren van de samenleving een probleem was en is, maar dat maakt het niet minder beschamend dat het ook in de kerk gebeurde, die juist deed alsof zij een voorbeeld was.

Het is waar, er is veel zwakte en zonde, ook in de kerk, maar er is ook een andere kant: in de kerk ontmoeten we het kruis, heel het paasmysterie en Maria en de sacramenten - de tekens die Christus ons heeft gegeven om Hem te ontmoeten. En de kerk is een gemeen­schap, waartoe we door ons doopsel toe behoren en waarin we hopelijk steun kunnen vinden om samen met anderen ons weg van geloof en vertrouwen te gaan. Een mens alleen is maar alleen en in gevaar, samen is hij/zij sterker. Het is goed niet alleen bij de buitenkant en de zwakheid te blijven staan, maar ook die Goddelijke kracht te blijven zien.

En de Heer heeft het allemaal geweten en voorzien. Hij werd zelf een zwakke mens, een uitgestotene, gemartelde, veroordeelde mens en hij koos een van Zijn zwakste apostelen, Petrus (angstig en laf), uit om de rots van de kerk te zijn!

In de H. Dionysius­parochie in Heerhugowaard wordt jaarlijks een Alpha­cursus gehouden en die draagt goede vruchten. Ieder jaar zijn er in deze parochie wel volwassenen die katholiek worden en zich bij de gemeen­schap aansluiten.

De parochie bidt op dit moment bijzonder voor een 18-jarige misdienaar, bij wie plotseling een uitbraak van kanker is geconstateerd en die vecht voor zijn leven. Honderden mensen hebben het afgelopen weekend in Heerhugowaard voor hem gebeden en daar sluit ik me graag bij aan. Ook de ouders wens ik veel kracht van Boven.

Terug