Arsacal
button
button
button


Bisschop Wiertz laat ‘missionair testament’ na

Afscheid mgr. Wiertz en mgr De Groot van Mediacommissie

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 23 november 2017
vrnl: Mgr. Martin de Groot, Mgr. Wiertz, Gouverneur Theo Bovens, mgr. Mutsaerts en mgr. de Jong
vrnl: Mgr. Martin de Groot, Mgr. Wiertz, Gouverneur Theo Bovens, mgr. Mutsaerts en mgr. de Jong
Christian van der Heijden overhandigt het Missionair Testament
Christian van der Heijden overhandigt het Missionair Testament
Leo Fijen spreekt bisschop Wiertz toe
Leo Fijen spreekt bisschop Wiertz toe

In de bisdomkantoren in Roermond vond op donderdag 23 november een symposium plaats over de toekomst van de Kerk en de relatie van Kerk en overheid met prof. Erik Borgman en Gouverneur Theo Bovens als sprekers. De reden? Mgr. Frans Wiertz en mgr. Martin de Groot namen afscheid van de Bisschoppelijke Commissie voor media en Com­mu­ni­ca­tie (BCCM). De Bisschop liet een testament na...

Mgr. Frans Wiertz en de vroegere Haarlemse vicaris-generaal Martin de Groot - mijn voorganger - waren respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de BCCM. Vandaar dat ik op deze dag niet wilde ontbreken. Bovendien was het een interessante bijeenkomst.

Onder de aanwezigen ook de hulp­bis­schoppen Everard de Jong (Roermond) en Rob Mutsaerts (Den Bosch), evenals - onder meer - Leo Fijen, Gerard Klaassen, Teun-Jan Tabak (allen oud-RKK), Stijn Fens, oud-econoom van Haarlem Emile Duijsens, ds. Klaas van der Kamp en vele anderen.

Helaas lukte het me niet de gehele bijeenkomst bij te wonen. Ik hoorde van de bezoekers dat ik twee interessante lezingen had gemist. Maar het gedeelte daarna was ook de moeite waard: Christian van der Heijden presenteerde op geestige wijze zijn interviewboek “Bisschop Frans Wiertz. Missio­nair testament”, waarin de tekst van vier lange drie uur durende geauthoriseerde interviews met de bisschop zijn opgenomen. Thema’s zijn - na een terugblik op de kerk zoals die was - het eigen karakter van de hedendaagse situatie - zoals het misbruikschandaal, buitenlandse priesters, paus Franciscus - en de missio­naire uitdagingen waarin we ons bevinden. Het boek leest heel prettig, het is zelfs ontspannende lectuur omdat iemand erin aan het woord komt die vertrouwen en optimisme uitstraalt, een bisschop voor wie het glas minstens halfvol is. Niet vanwege een oppervlakkige rozige blik, maar uit geloof. Zoals de bisschop in het boek schreef dat hij me gaf: “De toekomst is in Gods hand!”

Na de overhandiging van het eerste boek aan de bisschop van Roermond, leidde Leo Fijen een geanimeerd gesprek over de toekomst van de kerk en de openheid van de huidige samenleving voor het evangelie.

Terug