Arsacal
button
button
button


Op bezoek bij de Stichting Sint Jacob

Nog een reden om in te treden....

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 29 augustus 2012
Bestuursgebouw bij de lokatie Boerhaave in Schalkwijk
Bestuursgebouw bij de lokatie Boerhaave in Schalkwijk

Dinsdag 28 augustus heb ik een bezoek gebracht bij de Stichting Sint Jacob, waar ik werd ontvangen door de bestuursvoorzitter, mw. drs. J. Louwers, de heer J. Peters en het hoofd van de dienst geestelijke zorg, ds. O. Ruf. Sint Jacob heeft negen locaties in en rond Haarlem, waaronder enkele zorgin­stel­lingen voor religieuzen.

Maar ook in de andere locaties wordt goede en intensieve aandacht aan de geestelijke zorg, mede een reden waarom veel mensen voor de huizen van deze Stichting kiezen. Die zorg is er ook voor mensen van andere geloven, maar de Stichting heeft een katholieke traditie die wortels heeft in de tijd dat Haarlem een bekende vertrek­plaats was voor de bedevaart naar Santiago de Compostella. Ik kreeg er trouwens nog een leuk nieuwtje te horen

Het was een kennis­ma­kingsbezoek met het bestuur, nadat ik eerder al een gesprek had gehad met enkele geestelijke verzorgers. Het was me een vreugde om te merken hoeveel aandacht er was voor "heel de mens", zeker ook voor het geestelijk aspect, met de hulp van priesters uit de omgeving die men niet vergeet te roepen als iemand 'bediend' moet worden, het sacrament van de zieken mag ontvangen. Er is een goed contact en dito samen­wer­king van pastoraal werkenden in deze instellingen en de priesters in de paorchies. Het was fijn dit te horen en te merken, want ik krijg helaas nogal eens klachten van oudere mensen die moeten meemaken dat een kapel wordt "weg gedaan" en dat er nauwelijks ruimte is voor goede geestelijke zorg en liturgie.

De Stichting heeft dus twee lokaties waar veel religieuzen wonen. Er werd me verteld dat de zusters langer leven, langer actief en gezond blijven en veel minder gauw dementeren! Hoe komt dat, zou je weleens willen weten. Het is bijna een reden om in te treden... maar ja, daar moet je toch ook wel roeping voor hebben.

Terug