Arsacal
button
button
button


Waarom Maria eren?

Lezing in het kader van 175 jaar St. Josephkerk in Haarlem

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 29 mei 2018

Dinsdag­avond 29 mei was ik in het Josephuis van de sint Josephkerk aan de Jansstraat in Haarlem. De kerk viert dit jaar het 175-jarig bestaan met een keur aan ac­ti­vi­teiten. In deze kerk wordt ook Maria van Haarlem vereerd. Deze avond was ik daar om te spreken over de vraag: “Waarom Maria eren?”

De lezing vond plaats in de zaal van de pastorie beneden, In de twee ruimtes die daar met elkaar ver­bonden zijn, hebben de aanwezigen geluisterd en vragen gesteld. Er was een goede opkomst.

Ik heb gesproken over de ver­schil­lende wijzen waarop wij Maria eren, over Meimaand en oktober­maand, toe­wij­ding en Maria­ver­schij­ningen en over de diepere reden waarom wij Maria eren die we in de heilige Schrift al vinden aangeduid in de woorden van Elizabeth bij het bezoek van Maria en de reactie van Maria daarop en in het evangelie van Johannes waar Jezus zijn Moeder aanspreekt met ‘Vrouw’.

Ik heb uitgelegd hoe Maria’s mede­wer­king in de verlossing hierin tot uiting komt en gesproken over Maria als nieuwe Eva. Tenslotte heb ik verteld over de Mariaverering in de jonge kerk: in het proto-evangelie van Jacobus, de verering rond het graf van Maria, bewaakt door de Ebionieten, over Justinus en Ireneus en het gebed ‘Sub tuum praesidium’, kortom er is van alles aan de rode gekomen...

Van harte wens ik de Sint Josephkerk nog een heel mooi jubileumjaar toe!

Terug