Arsacal
button
button
button
button


Sint Urbanus voor groot deel in rook en vlammen opgegaan

Bovenkerkse kerk afgebrand

nieuws - gepubliceerd: maandag, 17 september 2018
De kerk in betere dagen: bij de feestelijke heropening in mei 2016
De kerk in betere dagen: bij de feestelijke heropening in mei 2016

Toen het gebeurde was ik nog in Lourdes met de bedevaart van het Huis, maar ook daar drong het nieuws onmiddellijk door: de pas gerestaureerde neogothische Cuijpers­kerk van Bovenkerk is zaterdag (16 september) afgebrand. Het is niet de eerste keer in ons bisdom dat zoiets gebeurt.

De bisschop, mgr. Jozef Punt, is zondag meteen naar Bovenkerk gegaan om de toestand in ogenschouw te nemen en een teken van meeleven te geven. Dat werd erg op prijs gesteld. Natuurlijk hebben we in Lourdes ook voor de parochie­ge­meen­schap in Amstelveen-Bovenkerk gebeden, voor alle vrijwilligers, bestuursleden en het pastoraal team die een grote klap te verwerken krijgen en nu voor een grote opgave staan.

Nog geen twee-en-half jaar geleden was ik in Bovenkerk voor de feestelijke heropening van de kerk na jaren van restauratie. Het rijksmonument zag er tiptop uit. Nu was ook de restauratie van het orgel gereed en met de vrijwilligers werd een feestelijke dag gevierd, toen vlak daarop dit vreselijke gebeurde.

Het is niet de eerste keer dat een kerk in ons bisdom dit lot trof: in 2002 werd de neogothische kerk van Nibbixwoud (St. Cunera) door brand getroffen, eerder dit jaar (mei 2018) gebeurde dat met de kerk in Limnmen.

Hoe het nu precies verder gaat? De bouwinspecteur van het bisdom is in overleg met de pastoor en het parochie­bestuur, monumentenzorg, de verzekering en alle betrokkenen. Dat overleg moet eerst worden afgewacht voordat daar uitspraken over kunnen worden gedaan.

Intussen wens ik de pastoor, het bestuur en pastoraal team en alle parochianen van harte veel sterkte met het verlies van hun mooie kerk en alle problemen die daaruit voortvloeien en hoop dat er goede oplossingen gevonden kunnen worden.

Terug