Arsacal
button
button
button
button


REA op kerkenpad...

Op bezoek in Bijlmer, Velsen Noord en Driehuis

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 25 september 2018
REA met bestuursleden in Velsen Noord
REA met bestuursleden in Velsen Noord
Bij All Saints op bezoek
Bij All Saints op bezoek
Met parochiebestuur van de parochies van samenwerkingsverband St. Franciscus om de tafel
Met parochiebestuur van de parochies van samenwerkingsverband St. Franciscus om de tafel

Wat hebben de All Saints parochie in Amsterdam Zuid Oost, de St. Jozefkerk in Velsen Noord en de H. Engelmundus in Driehuis gemeen? Ze hebben alle drie een pastoor die uit India afkomstig is. Waarin verschillen ze? All Saints heeft een nieuwe kerk, pas geopend, en bruist van leven, “a vibrant community”, de beide anderen bestaan al lang en hebben met teruggang te maken.

De REA (Raad voor Economische Aangelegenheden) van het bisdom heeft tot taak grotere uitgaven van bisdom, parochies en kerkelijke instellingen van het bisdom te beoordelen en goed (of af) te keuren. De leden - financieel deskundigen - hebben dus een belangrijke taak wanneer het om het verlenen van machtigingen gaat. Ieder jaar trekt de REA er een dagje op uit om een aantal plekken te bekijken waarmee zij als REA te maken hebben (gehad).

Dit jaar begonnen we dus met de All Saints parochie in Amsterdam Zuid-Oost, waar vooral Afrikaanse gelovigen komen, de meesten uit Ghana en Nigeria. Helaas heeft ook deze kerk te maken gehad met brand: brandstichting bij de ingang heeft flinke vernielingen aan­ge­richt (zie foto). Gelukkig is men eruit met de berand­ver­ze­ke­ring en kan het binnenkort worden opgeknapt. De priester is sinds dit jaar de Indiase SMA-priester Fr. Trinkson, die hiervoor 15 jaar in Afrika heeft gewerkt. Het wordt eerder als positief ervaren dat hij zelf niet uit Afrika afkomstig is, zo behoort hij niet tot een bepaalde groep van de kerk­gangers. Bijna de helft van de kerk­gangers zijn kinderen, tieners en jongeren. Het nieuwe kerk­ge­bouw heeft de nodige zalen voor groepen en bijeenkomsten. Met steun van de caritas­com­mis­sie van het bisdom heeft de parochie een soupkitchen geopend voor de mensen die financieel zwaar zitten.

De Jozefkerk in Velsen Noord wordt verkocht maar de parochie kan de komende jaren een deel van de kerk blijven gebruiken. De mensen daar zijn erg tevreden over de gevonden oplossing die door de REA verder wordt beoordeeld.

De laatste etappe was de Engelmundus­kerk in Driehuis waar we werden ontvangen door parochie­bestuursleden en leden van een bouw­com­mis­sie die de mogelijkheden onderzoekt om op een bij de kerk gelegen terrein huizen te laten bouwen en voor de parochie een vaste bron van inkomsten te genereren, nu het steeds moeilijker wordt om van het levend geld rond te komen. De REA-leden gingen in gesprek over de verschillende aspecten van dit plan dat mogelijk later in een of andere vorm aan de REA zal worden voorgelegd.

Het was een interessante dag met een afwisselend programma. Samen met de bisschop werd aan het eind van de dag de maaltijd gebruikt in het bisschopshuis in Haarlem.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug