Arsacal
button
button
button
button


Paus Franciscus riep deze dag uit tot Werelddag van de armen

De Omzieners in Schalkwijk

nieuws - gepubliceerd: zondag, 18 november 2018
Paus Franciscus riep deze dag uit tot Werelddag van de armen
gaven van All Saints
gaven van All Saints

Op zondag 18 november hebben we Werelddag van de Armen gevierd. Paus Franciscus heeft dit als een jaarlijks te vieren dag vastgesteld en er waren in ons bisdom allerlei activiteiten in dit kader. Zo was er op deze zondag­avond in Schalkwijk een uitvoering van De Omzieners, waar ik bij aanwezig was, een theatervoor­stel­ling van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting waarin daklozen en mensen van de onderkant van de samenleving met deskundige theatermakers samen de kwetsbaarheid die armoede met zich mee brengt, in beeld brengen.

Eerder berichtte ik al over het caritas woikfestijn in Purmerend, de presentatie van het boek van de stichter van Sant'Egidio en de Soupkitchen van de All Saints parochie, die op deze dag officieel geopend werd. Het zijn allemaal activiteiten van deze zondag en de afgelopen week die heel goed in het kader van de Werelddag van de Armen geplaatst kunnen worden. Ook hadden de parochianen van de All Saints parochie heel veel ingezameld wat in een huishouden van pas kan komen. Deze giften worden doorgegeven aan de armen. Ik heb ze 's avonds naar Schalkwijk gebracht en ze gevoegd bij de gaven die daar ter plaatse waren bijeen gebracht.

De voor­stel­ling was zeer druk bezocht: de zaal zat vol en er werden stoelen bij geplaatst. Terecht dat er zoveel mensen waren gekomen, want de voor­stel­ling die zich op een begraaf­plaats werd goed gespeeld en was één uit­no­di­ging om tot bezinning te komen over de manier waarop we in onze samenleving met kwetsbare mensen omgaan. Voorafgaand aan de voor­stel­ling mocht ik ieder welkom heten, waarna Sara uitleg gaf over de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, genoemd naar een Franse priester die zelf uit zeer armoedige omstandigheden afkomstig, zich als priester heefgt ingezet om kwetsbare mensen hun waardigheid terug te geven.

De voor­stel­ling was mogelijk gemaakt door de Caritas instellingen van Katholiek Haarlem en omstreken en werd gedragen door de gezamenlijke kerken.

Terug