Arsacal
button
button
button


Tweede Kerstdag: Omgaan met wat anderen je aandoen

Stefanus vergaf zijn belagers

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 26 december 2018
Kerststal in de bedevaartkapel in Heiloo
Kerststal in de bedevaartkapel in Heiloo
Het altaar in kersttooi
Het altaar in kersttooi
Mooie bloemversiering in de bedevaartkapel
Mooie bloemversiering in de bedevaartkapel

Op tweede kerst­dag was ik in Heiloo voor de heilige Mis. Het feest van de eerste martelaar, de diaken Stefanus wordt op deze dag gevierd. Zo worden we op het kerst­feest uit­ge­no­digd te denken aan onze oe­ping als volgeling van het Kind van Bethlehem.

Rector Jeroen de Wit en pater Gerard Weijers sss con­ce­le­breerden en een gelegen­heids­koortje zong kerst­lie­de­ren en de achtste Mis.

Stefanus werd gestenidgd en onder degenen die er instemmend bij stonden te kijken, was Saulus, die net als Stefanus een leer­ling van gamaliël was geweest. Die belagers zullen zeker hun gedachten hebben gehad - rationaliserend - dat ze terecht deze Godslasteraar en afvallige Stefanus ter dood brachten. Maar er staat ook dat ze de geest en de wijs­heid hebben ervaren in de woorden die Stefanus sprak. In feite ging de emotie dus met deze alles rationaliserende belagers op de loop...

Maar Stefanus bleef bidden en om ver­ge­ving vragen voor zijn moor­de­naars.

Ook onze ervaring is het dat we in feite meer kapot maken als we zelf ook emo­tio­neel reageren op degenen die ons bena­de­len en belagen. het is beter dat we het proberen over te geven en alles in Gods handen proberen te leggen. Beter ofwel te zwijgen ofwel te wachten op wat de Geest ons ingeeft. We weten immers niet wat Gods plan is zelfs door het kwade heen wat er gebeurt...

Saulus die er instemmend bij stond te kijken, werd zelf geraakt door de genade en hij werd de grootste mis­sio­na­ris aller tijden voor Jezus Christus, die hij vervolgd had.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug