Arsacal
button
button
button
button


Wereldjongerendagen Panama: eerste catechesedag

‘Ja, hier ben ik’, woensdag 23 januari

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 23 januari 2019

Na de feestelijke openingsmis op dinsdag, zijn nu de catechese-programma’s in de taal­groepen begonnen. Deze ochtend heb ik de catechese gegeven voor de jongeren over het thema: ‘Hier ben ik’ en daarna gepreekt in de Mis. In de loop van de middag konden de jongeren deelnemen aan het Jongerenfestival met allerlei manifes­ta­ties in Panama City. Hoe hebben de jongeren en ikzelf dit ervaren?

De catechese is na te lezen in een apart bericht op deze website. De preek zal ik na terugkomst in Nederland publiceren.

Om zes uur ’s ochtends werd ik opgehaald door de diaken van de parochie van de H. Andreas Kim (San Andres Kim) waar de Nederlanders verblijven en catechese hebben en de programma’s van de ‘stream’ waarvoor ze hebben gekozen.

Tussenstop

De diaken bracht me eerst naar een kapel - nog in constructie - die door de gelovigen zelf wordt gebouwd, met toestemming van het aartsbisdom. Het was de vijfde kapel in de uitgestrekte parochie, waar op zondag ongeveer een keer per maand de priester komt, op andere zondagen is er een viering met de diaken of de buitengewoon bedienaar van de heilige communie. De priester is overigens van Zuid Koreaanse afkomst, maar op het seminarie van Panama geweest. Daar zijn nu voor het hele land zo’n 35 Seminaristen. Uit de gemeen­schap van de kapel - waar zo’n 300 gelovigen mee verbonden zijn - zijn twee diakenkandidaten in opleiding. Zij wilden met de coördinator van de bouw en de diaken ook wel even graag apart op de foto, ook namen we een foto met de parochianen die erbij waren.

 Daar was verder een echt Panamees ontbijt voor ons bereid.

Catechese en Mis

Toch waren we nog erg vroeg in de San Andres Kim parochie. De jongeren moesten nog komen ontbijten. Er arriveerden ook enkele gasten: de aarts­bis­schop van Kampala kwam met de pasgewijde Nederlandse priester Sander Kesseler die in Oeganda werkt, en de priester Michel Remery, die in Luxemburg werkzaam is, kwam eveneens. Met enige vertraging kon de catechse beginnen. Na een korte pauze vervolgden we met de H. Mis ter ere van Maria, want de Catecheses staan dit keer in het teken van haar woorden tot de engel. Utrechtse priester Mauricio vertaalde de bood­schap van de preek in een prima Spaanse samenvatting voor alle vrijwilligers en andere Panamese parochianen.

Verder programma

Aan het einde van de Mis had ik een gesprekje met Radio Noordholland over de Wereld­jonge­ren­dagen.

Daarna was er streamtijd, dat wil zeggen tijd voor de eigen invalshoek die jongeren naar keuze aan hun WJD reis konden meegeven, met bezinning en gesprek.In dat kader kwam ik onze Haarlemse priester dr. Archibald van Wieringen tegen die samen met anderen van de TST (Tilburg School of Theology) een eigen programmalijn geven.

In de middag brachten de jongeren een bezoek aan het Panamakanaal.

tags: PanamaWJD

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug