Arsacal
button
button
button


Een muzikaal huwelijk

Jos Martens en Jolanta Keijzer

overweging_preek - gepubliceerd: maandag, 1 oktober 2012
het bruidspaar op weg naar de kerk
het bruidspaar op weg naar de kerk

Op 22 september gaven Jos Martens en Jolanta Keijzer elkaar het ja-woord in de Sint Odulphus­kerk in Assendelft, waar Jos dirigent-organist is. Jolanta is tekstdichteres van kerkelijke liederen, Jos is onder meer dirigent organist tijdens de studiedagen van het Sint Bo­ni­fa­tius-instituut en hij leidde het WJD-koor bij de wereld­jonge­ren­dagen naar Madrid.

Verschillende priesters waren aanwezig bij de feestelijke heilige Mis en U kunt al raden dat er bijzonder fraai werd gezongen door de koorleden. Hieronder volgt de homilie die ik bij deze gelegenheid heb gehouden.

homilie

Beste Jos en Jolanta, ouders, grootouders, familie en vrienden,

Wat een mooie dag vandaag! Jullie hebben elkaar al jong leren kennen: waar Jolanta zong op het koor dat Jos begeleidde en ook dat vond al plaats in een kerk.

Er is veel gebeurd in de acht jaren dat jullie elkaar kennen en dit is ook wel een dag waarop we even dankbaar mogen terugzien op het verleden.

Jolanta heeft haar studie afgesloten Jos is druk in de muziek, begeleiden, koren leiden, lessen geven, componeren en Jolanta ontpopt zich als tekstdichteres.

Die acht jaren waren jaren van groei in jullie relatie, in de liefde en ook in het geloof.

Daar heb ik zelf ook wel getuige van mogen zijn.

We kijken daar vandaag toch wel dankbaar op terug.

God heeft jullie, Jos en Jolanta, tot deze dag geleid, tot deze dag gebracht en dat geeft vertrouwen, ook voor de toekomst.

Dankbaar ook denken we aan alle mensen die jullie hebben begeleid en geholpen: Jullie ouders allereerst, maar ook tal van andere mensen die jullie weg met hartelijke belang­stel­ling hebben gevolgd.

Jullie gaan een belangrijke stap zetten, een stap die veel jongeren helaas niet doen.

Ik zeg: “helaas”, want wat jullie vandaag doen is iets wat je leven anders, bijzonder, heel waardevol maakt.

Jullie zeggen tegen elkaar wat God zegt tot ons: “Ik zal er altijd voor je zijn”.

Jullie passen de woorden op je eigen leven toe die we Jezus iedere keer tot ons allen horen zeggen bij de consecratie in de heilige Mis: “Neem mij, dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed, ik geeft mij aan jou in een nieuw en altijddurend verbond”.

Je mag je door die woorden diep bevestigd weten: Er is iemand die zoveel van mij houdt, dat die zijn leven voor mij wil geven.

Iemand vindt mij zo de moeite waard dat die zich voor altijd aan mij wil verbinden.

Die iemand is God, die iemand is ook je partner, je man, je vrouw.

En dat is een vreugde die je eigenlijk steeds in je hart mag bewaren.

Natuurlijk komen er momenten dat het niet vanzelf gaat in je relatie, maar dat geldt ook voor je relatie met God! Soms moet je vergeving vragen.

Soms moet je die ander weer met nieuwe ogen gaan zien, soms moet je een stap zetten om je hart weer te kunnen openen.

Soms moet je praten, soms moet je bidden, stop in ieder geval de dingen niet weg, je relatie moet open blijven, sluit je niet af, open je telkens opnieuw.

Aanvaard ook dat die ander anders is.

Dus eigenlijk geldt voor je relatie met elkaar, als man en vrouw bijna precies hetzelfde als voor je relatie met God.

(Alleen schiet God niet echt tekort en dat doe je zelf natuurlijk wel).

En dat is dan ook wat wij jullie vandaag van harte toewensen: Ga met veel vertrouwen en vreugde op weg, hand in hand, twee harten aaneen­ge­voegd geleid door de liefde.

Ik weet niet of ik het al mag verklappen, maar jullie huwelijksreis gaat naar Rome en we hopen dat jullie weer terugkomen met de zegen van de paus.

Samen zullen jullie morgen vertrekken.

Maar een belangrijk deel van jullie huwelijksreis is met een groep op bedevaart.

Eigenlijk vind ik dat een mooie beeld van jullie huwelijk: Ga samen op weg, ga met een doel met aandacht en liefde voor elkaar, open naar andere mensen en bovenal: met Gods zegen! Amen.

Terug