Arsacal
button
button
button


Doden herdacht bij kathedraal aan de Westergracht

antisemitisme en geweld tegen christenen nemen toe...

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 4 mei 2019

Op de avond van Dodenherdenking was ik bij het monument naast de kathedraal aan de Westergracht in Haarlem. Een waardige herdenking, geor­ga­ni­seerd door een klein comité; ik stond ervan te kijken dat er zoveel mensen de moeite hadden genomen om hier de twee minuten stilte met elkaar mee te maken.

De herdenking aan de Westergracht

Scouts legden kransen, waaronder een krans van de gemeente Haarlem en het herdenkingscomité. Ook de vlakbij gelegen Bavo­school was ver­te­gen­woor­digd. Er was een ere-wacht van burgers en van militairen, muziek van het Leger des Heils. Wessel las een mooi gedicht, er was fluitspel en... na de 'last Post' was er stilte... En na afloop konden de mede­wer­kers aan de herdenking weer even warm worden bij een kop koffie in het bisschopshuis.

Aan de Westergracht worden concreet de groep van tien mensen herdacht die in 1944 op die plaats zijn gefusilleerd als vergeldingsmaatregel van de Duitser voor de liquidatie van een collaborateur die allerlei verzetsmensen dreigde te verraden. Ook werden vanaf de Westergracht de Joden uit Haarlem weggevoerd, waaraan nu glas in lood ramen in de kathedraal herinneren met in de Hebreeuwse taal woorden uit het Scheppingsverhaal.
We denken op deze dag aan de slachtoffers van deze afschuwelijke Holocaust, geboren uit een antisemitische ideologie.

Nationaal gebeuren

De herdenking van de gevallenen van de tweede wereld­oor­log en van alle militaire operaties sinds die tijd met een stil staan bij de waarde van vrijheid en vrede, wordt steeds meer een nationaal gebeuren waar Nederlanders niet meer aan voorbij gaan. En dat is goed...

Het geweld gaat door...

Tegelijk moeten we betreuren dat antisemitisme weer sterk toeneemt. In sommige culturen is antisemitisme helaas een geaccepteerd iets. In Frankrijk is antisemitisme - volgens de cijfers die Sandro magister weergeeft in zijn blog Settimo Coelo - in 2018 met bijna 75% toegenomen! Volgens de cijfers van de Nationale gendarmerie waren er dat jaar 541 gevallen van antisemitisme waaronder 81 gevallen van geweldpleging en 102 gevallen van antisemitisme gericht tegen Joodse bezittingen en verder vooral bedreigingen. Ook in ons land neemt antisemitisme toe en daarin moeten we waakzaam zijn, zeker nu veel mensen uit andere culturen en achtergronden zich in ons land hebben gevestigd: wie je ook bent en waar je ook vandaan komt: antisemitisme kan niet!

Dat ook christenen slachtoffer worden van geweldpleging hebben we helaas pas nog in Sri Lanka gezien, waar de kerken ook deze zondag gesloten zullen blijven vanwege acute dreiging. Een bepaalde extreme Islam heeft het speciaal op christenen gemunt. Uit de Franse cijfers blijkt dat er iedere dag tegen drie kerk­ge­bouwen in Frankrijk vandalisme wordt gepleegd: 1063 keer werd er vandalisme gepleegd tegen kerken en begraaf­plaatsen van christenen - voornamelijk katholieken. Geweld tegen moslims was juist verminderd in Frankrijk (100 geregistreerde gevallen). In de afgelopen week heeft ook in een aantal historische kerken in de binnenstad van Rome vandalisme plaats­ge­von­den waarbij religieuze voorwerpen werden verwoest.

 

Terug