Arsacal
button
button
button


Priesters vieren samen vakantie in Lyon

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 18 juli 2019

Vrijdag 19 juli werd de jaarlijkse Priester­va­kan­tie afgesloten. Wat hebben de priesters zoal beleefd?

De Priester­va­kan­tie ging dit jaar naar de omgeving van Lyon, om precies te zijn: we verbleven in een hotel dat eigendom is van de paters Assumptionisten. Valpré heeft een kapel en herbergt een commu­ni­teit van deze paters maar het is verder een gewoon hotel waar veel congressen en dergelijke plaats­vin­den. Zo was er op het moment van ons verblijf ook de Inter­national Summer­school on Analytical Science Fiction, Metrology and Accreditation.

De groep bestond dit jaar uit acht priesters van ver­schil­lende bisdommen en hoewel het iedere priester vrij staat om deel te nemen, is er toch wel iets als een vaste, harde kern ontstaan. De groep was dit jaar niet groot, maar de gezelligheid leed daar zeker niet onder.

Vanuit Valpré werden allerlei plaatsen bezocht, zoals Ars, waar de heilige pastoor heeft geleefd en gewerkt, Dardilly waar hij is geboren, Vienne en Lyon waar oecumenische concilies hebben plaatsgevonden, de Grande Chartreuse, waar de Kartuizerorde haar oor­spron­ke­lijke en hoofd­klooster heeft, en La Tourette en Firminy waar Le Corbusier bouwwerken in de hem kenmerkende stijl heeft neergezet. Het beton dat hij graag gebruikte heeft het nadeel dat de gebouwen er na verloop van tijd aan de buitenkant wat onverzorgd en vervallen uit gaan zien. Wie de gebouwen van binnen beziet, ziet zijn meesterhand in prachtige gangen en lichtinvallen. Maar de kerken ademen niet - naar mijn aanvoelen - een religieuze sfeer en zijn door de vele opstapjes voor oudere mensen niet gemakkelijk te betreden.

In La Grande Chartreuse wordt in het museum een prachtige indruk van het Kartuizerleven gegeven. Dat museum is een aanrader, trouwens ook de omgeving waar het goed wandelen is.

Maar ook de broederlijke sfeer, het samen bidden en de eucha­ris­tie vieren doen goed. We kunnen weer terugkijken op een mooie week.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug