Arsacal
button
button
button


Bij de heiligverklaring in Rome

Vijf nieuwe heiligen, waaronder John Henry Newman

nieuws - gepubliceerd: zondag, 13 oktober 2019

Zondag 13 oktober was ik op het Sint Pieters­plein in Rome bij de heilig­ver­klaringen. Enkele ervaringen...

Samen met Drs. Diederik Wienen, studieprefect van het Sint Bo­ni­fa­tius­insti­tuut en iemand die veel op Newman heeft gestudeerd, was ik dit weekend in Rome, na zaterdag bij de major-dag van het Bo­ni­fa­tius­insti­tuut te zijn geweest.

Zondag­och­tend waren we al tijdig bij de Sint Pieter waar aan Diederik Wienen een mooie plaats was toebedeeld op de loggia onder het raam waar de paus gewoonlijk het Angelus bidt. Ik had de gelegenheid te con­ce­le­breren samen met bijna driehonderd andere bis­schop­pen en kardinalen. Daarbij waren veel bis­schop­pen uit Brazilië vanwege de eerste Braziliaanse heilige, Dulce Lopes Pontes, en uit India, vanwege de Indiase heilige Maria Teresa Chiramel Mankidiyan. Natuurlijk waren er ook wel veel bis­schop­pen uit Engeland, Schotland, Wales en Ierland vanwege John Henry Newman en de 150 bis­schop­pen die aan de Amazone-synode deelnemen, konden eveneens con­ce­le­breren.

Het is altijd een goede gelegenheid om andere bis­schop­pen te ontmoeten, met name in de sacristie waarvoor de gang achter de bronzen poort voor ons was ingericht. De plechtigheid waar ook de president van Italië bij was en prins Charles, was eenvoudig en mooi. Aan het begin van de Mis vindt de eigenlijke heilig­ver­klaring plaats, normaal geheel voor het Gloria maar dit keer zette het koor net iets te vroeg het Gloria in waardoor de paus de slot formule - dat als bewijs van de heilig­ver­klaring een Apos­to­lische brief zal worden opgemaakt - pas na het Gloria uit kon spreken.

Het Sint Pieters­plein was goed gevuld en aan het einde van de viering zelfs vol. Het middagmaal gebruikten we met enkele synodevaders van de Amazone-synode.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug