Arsacal
button
button
button


Urn met as uit Dachau in Titus Brandsmakerk

Bij vijftigjarig bestaan

nieuws - gepubliceerd: zondag, 3 november 2019
Bostbeeld van de Z. Titus Brandsma en de urn met as
Bostbeeld van de Z. Titus Brandsma en de urn met as
Urn met as uit Dachau in Titus Brandsmakerk
met pater De Chauvigny de Blot en pastoor Jongerden
met pater De Chauvigny de Blot en pastoor Jongerden

Zondag­mid­dag 3 november was ik in de zaal van de Z. Titus Brandsmakerk in Amstelveen, die vijftig jaar bestond. Die dag werd een urn met as van slachtoffers uit het concentratiekamp Dachau naast het beeld van Titus Brandsma geplaatst. Die is daar zelf ook om het leven gekomen.

Feestelijke dag

Het was een feestelijke bijeenkomst waarvan ik alleen het laatste gedeelte mee kon maken: veel parochianen waren aanwezig om de gouden Titus Brandsmakerk te vieren, na de feestelijke eucha­ris­tie­vie­ring die om 10.15 uur was begonnen en waarin deken Ambro Bakker de preek had gehouden, waarin hij onder meer herinneringen had opgeroepen aan de zalig­ver­klaring van Titus Brandsma die hij destijds heeft bijgewoond.

Indonesische gemeen­schap

In deze kerk komt ook de Indonesische gemeen­schap samen (die tevens in de kathedraal kerkt) en veel leden van deze gemeen­schap waren ook aanwezig, waaronder de 'stichter', de nu 95 jarig pater Paul de Chauvigny de Blot s.J. die nog steeds heel actief is als hoogleraar (zie foto), maar zelf - net als Titus - nog in een concentratiekamp heeft gezeten. Pastoor Eugene Jongerden, diaken Paul Koopman en parochie-coordinator mw. Dea Broersen waren er natuurlijk ook bij, zodat ik hen hartelijk kon feliciteren met dit jubileum.

Titus Brandsma

Titus Brandsma was een Neder­landse carmeliet en hoogleraar in Nijmegen, die namens de Nedelrnadse bis­schop­pen contact hield met de katholieke pers in de tweede wereld­oor­log. Daarbij moest hij onder meer adviseren over het al dan niet verlenen van mede­wer­king aan de Duitsers en de nazi-propaganda en het standpunt van de Nedelrandse bis­schop­pen vertolken. Daar waren de Duitsers toen niet blij mee. Brandsma werd gevangen genomen en na een kort verblijf in Scheveningen, overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij is gedood. Hij was een van de vele slachtoffers van verzet tegen het nazisme.

As uit Dachau

As van deze slachtoffers heeft in een nieuwe urn een plaats gekregen in de Titus Brandsma kerk naast het borstbeeld van de Zalige Titus Brandsma (zie foto's). Opdat wij nooit zouden vergeten...


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug