Hier vindt u de kerkelijke Corona updates!
Alle nieuwste berichten en mededelingen
Alle grotere samenkomsten zijn door de Nederlandse overheid verboden en bij andere bijeenkomsten en kerkelijke vieringen (max. 30 personen, behalve bij uitvaarten) moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen. De Nederlandse bisschoppen/kerkprovincie hebben de maatregelen gepubliceerd die U in dit bericht verwerkt vindt. Verder vindt U hier de kerkelijke Corona-updates (kerkelijke ontwikkelingen rond het Corona-virus) en treft u enkele toevoegingen aan die voor het bisdom Haarlem-Amsterdam bedoeld zijn.
Communiqué i.v.m. Avondklok (22 januari 2021) van de bisschoppen
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K. Kerk via de bisdommen aan pastorale beroepskrachten de vereiste ‘werkgeversverklaringen’ verstrekken. Zo kunnen zij zich tijdens de avondklok buiten bevinden als daar een dringende pastorale noodzaak voor is. Ook hebben de bisschoppen gelet op de uitzonderlijke ernst van de situatie besloten om enkele coronamaatregelen voor de R.-K. Kerk aan te passen.
‘Werkgeversverklaring’
Pastorale beroepskrachten mogen zich met de ‘werkgeversverklaring’ tóch buiten bevinden in de periode van de dag waarin de avondklok geldt, indien dit dringend noodzakelijk is voor pastorale verzorging van gelovigen, bijvoorbeeld wanneer een priester iemand de laatste sacramenten moet toedienen . Deze ‘werkgeversverklaring’ komt beschikbaar voor priesters, diakens, pastoraal werk(st)er en geestelijke verzorgers met een zending van de bisschop. De verklaringen moeten voldoen aan de daaraan door de overheid gestelde voorwaarden en worden verstrekt via de bisdommen. Daarnaast dienen pastorale beroepskrachten steeds wanneer zij zich tijdens de avondklok buiten bevinden de zogenaamde Eigen Verklaring Avondklok bij zich te hebben waarvoor de overheid een model beschikbaar heeft gesteld
Cantor
Met het oog op de uitzonderlijke situatie van een avondklok die de ernst van de pandemie weergeeft, heeft het de nadrukkelijke voorkeur om de zang tijdens vieringen tot een minimum, liefst tot één cantor te beperken. Het maximum aantal zangers was al eerder vastgesteld op vier en dat blijft het maximum. Teksten die vaak door enkelen gezongen worden kunnen in deze periode door de aanwezigen in plaats daarvan samen gezegd worden. Samenzang door gelovigen tijdens de viering en samen met anderen repeteren vóór de viering was al niet toegestaan en dat blijft zo.
Uitvaarten
De overheid heeft ook bepaald dat met ingang van maandag 25 januari maximaal vijftig personen bij een uitvaart aanwezig mogen zijn. Dit geldt vanaf die dag ook voor kerkelijke uitvaarten. Verder geldt voor alle vieringen onverkort het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ met de eerder daarop gemaakte aanvullingen.
Biddend verbonden
De bisschoppen beseffen dat de nieuwe maatregel van de avondklok zwaar is voor mensen, ook in de parochies. Zij roepen op om naast de publieke vieringen volgens het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ biddend met elkaar verbonden te blijven en waar mogelijk via de livestream en ook op andere manieren online of telefonisch contact te houden. De bisschoppen vragen opnieuw om juist in deze maand, nu Actie Kerkbalans op 16 januari van start is gegaan, de eigen parochie niet alleen in gebed en concrete inzet, maar ook financieel te ondersteunen.
Woensdag 13 januari 2021
De persconferentie van 12 januari brengt geen gevolgen mee voor de protocollen die binnen de R.K. kerk gelden, zie:
https://www.rkkerk.nl/maatregelen-r-k-kerk-na-persconferentie-kabinet-12-januari-ongewijzigd/
Aswoensdag
De Congregatie voor de Sacramenten en de Goddelijke eredienst heeft op 12 januari een nota gepubliceerd over de as-oplegging op Aswoensdag:
"De priester zegt het gebed voor de zegening van de as, Hij besprenkelt de as met wijwater, zonder iets te zeggen. Dan richt hij zich tot de aanwezigen en zegt slechts één keer voor allen in nhet algemeen, de tekst zoals die in het Romeins Missaal staat: "Bekeert u en gelooft in het evangelie", of: "Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren". Daarna reinigt de priester zijn handen, doet een gezichtsmasker op en deelt de as uit aan hen die naar hem toekomen of, als het beter is, hij gaat naar hen die op hun plaats blijven staan. De priester neemt de as en strooit die op het hoofd van eenieder zonder iets te zeggen".
Uit de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten, 12 Januari 2021. Robert Kard. Sarah Prefect +Arthur Roche, Aartsbischop Secretaris
Hoofdlijn van het bid
Uit het op 16 december gepubliceerde communiqué van de Nederlandse Bisschoppen:
Protocol blijft gelden
"(...) De bisschoppen zien zich met het oog op de volksgezondheid genoodzaakt het aantal aanwezigen bij een viering beperkt te houden tot maximaal 30, exclusief bedienaren, medewerkers en zangers. Tijdens de vieringen gelden alle maatregelen en beperkingen die al eerder zijn vastgelegd in het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’. Dit is inclusief het dringende advies om een mondkapje te dragen dat alleen afgaat bij het ontvangen van de Heilige Communie. De bisschoppen benadrukken dat er (...) geen samenzang kan plaatsvinden en dat koorzang met maximaal vier zangers is toegestaan, alleen in een veilige opstelling.
(...) De vieringen [blijven] dus publiek toegankelijk, omdat de bisschoppen dit als essentieel beschouwen: de eredienst en de sacramenten bieden mensen geestelijk voedsel ter ondersteuning van het persoonlijk geloofsleven dat kracht, hoop en moed geeft, juist ook in deze moeilijke tijd.
Geen groepsactiviteiten
Verder wijzen de bisschoppen er op dat de kerken geen groepen mogen ontvangen (...). Activiteiten buiten waarvoor de lokale overheid expliciet toestemming heeft gegeven, vallen niet onder deze beperking.
Het blijft wel mogelijk dat parochies de kerk openstellen om mensen de gelegenheid te bieden individueel de kerk te bezoeken voor een moment van gebed of om een kaars op te steken. (...)
Tot zover het gedeelte uit het persbericht van de Nederlandse bisschoppen van 16 december 2020.
update 19 nov. 2020
Podcast kerk in coronatijd: : https://www.katholiekleven.nl/podcasts/actuele-podcasts/mgr-hendriks-over-de-kerk-in-coronatijd
Noveengebed
O goede Moeder, Onze Lieve Vrouw ter Nood,
wij geloven in uw zorg, in uw medeleven
en uw voorspraak bij Jezus uw Zoon.
Daarom komen wij vol vertrouwen tot u
en wij vragen door U aan de Heer:
Bevrijd de wereld van de Corona-epidemie,
genees en sterk de zieken
en zegen hen die zorg voor hen dragen.
Sta alle mensen bij die lijden
onder de gevolgen van deze crisis,
geef wijsheid aan hen die volken besturen
en inzicht aan wetenschappers en eenieder
zodat zij doen wat mogelijk is
om deze crisis te overwinnen.
Bevrijd ons van onrust en angst,
verlicht ons in pijn en verdriet.
Geef ons hoop waar wij het niet meer zien zitten,
geef ons kracht als wij er niet tegenop kunnen,
geef ons licht waar het donker is
en geef dat wij elkaar spoedig weer
in vrijheid en vreugde nabij kunnen zijn.
Maria, bescherm ons en onze dierbaren,
geef ons overgave aan de wil van de Vader
en leid ons veilig naar Jezus, uw Zoon.
Amen
(Imprimatur: Haarlem, 10 oktober 2020, feest van Maria, Sterre der zee
+Johannes Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam)
Update corona-maatregelen (28 november 2020)
Corona-vaccin
Is het goed je te laten inenten? Werden voor de ontwikkeling van de vaccins cellijnen gebruikt uit embryo's? En als dat (toch) zo zou zijn is het dan moreel geoorloofd om zo'n vaccin te nemen?De Congregatie voor de Geloofsleer heeft over deze vraag op 21 december 2020 een nota gepubliceerd:
https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2020/12/21/0681/01591.html#ing
Op deze en dergelijke vragen vindt U een gedegen antwoord in het artikel waarnaar u hier de link vindt:
https://medische-ethiek.nl/laat-een-katholiek-zich-vaccineren-tegen-het-corona-virus/
Op de website van bisdom Haarlem-Amsterdam vindt U bovendien de heldere uiteenzetting van kardinaal W. Eijk hierover:
Bisdom Haarlem-Amsterdam - Nieuws (bisdomhaarlem-amsterdam.nl)
30 personen (behalve bij uitvaarten)
De ontwikkeling van Covid-19 in Nederland betekent dat in onze parochies maximaal 30 personen bij de liturgische vieringen worden toegelaten. Alleen bij uitvaarten kunnen er 100 mensen aanwezig zijn (mits de ruimte in de kerk dit toelaat i.v.m. de noodzakelijke 1.5 m afstand).
Het bisdom doet daarom op alle parochies en geloofsgemeenschappen een dringend beroep om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan deze maatregelen zoals te vinden in het communiqué van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de laatste aanvulling bij het protocol “Kerkelijk leven op anderhalve meter” door de Nederlandse bisschoppen. Dit betekent dat bij alle liturgische vieringen maximaal 30 personen aanwezig kunnen zijn, exclusief bedienaren.
Dit aantal geldt ook voor doopsels, eerste communievieringen, vormsels en huwelijken aangezien het liturgische vieringen betreft.
Voor het overige blijft het protocol geldend, inclusief de bepalingen rond koorzang wat betekent dat “enkele zangers” de zang kunnen verzorgen, het aantal is afhankelijk van factoren zoals de beschikbare ruimte.
De overheidsrichtlijn voor bijeenkomsten buitenshuis luidt maximaal vier personen, maar als iedereen zit op een vaste plaats en niet rondloopt, zoals bij een vergadering het geval is, is het maximumaantal voor binnenruimtes 30 personen.
Het bisdom realiseert zich dat dit in veel parochies extra inzet vereist van pastorale krachten en vrijwilligers, maar vertrouwt erop dat het belang van de maatregelen duidelijk is, hoe betreurenswaardig deze ook zijn. We blijven echter hoopvol, en bidden om kracht in deze moeilijke tijd. Om de vrijwilligers en de pastorale krachten nabij te zijn en te steunen, heeft het bisdom Haarlem-Amsterdam onder de vrijwilligers van de parochies het boekje "Van Allerheiligen tot Kerstmis" verspreid (20 stuks per parochie) met een brief van de bisschop en onder de priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten het boek "Getuigen van het Licht" eveneens met een brief van de bisschop. Als iemand ten onrechte niets heeft gekregen of een parochie graag meer exemplaren heeft, zijn er via het secretariaat van het bisdom nog exemplaren - een beperkt aantal - verkrijgbaar.
Neus- Mondmasker
Sinds 30 september jl. geldt tevens het dringende advies om niet-medische neus-mondmaskers te dragen in alle publieke binnenruimtes. Hoewel niet strict verplicht, neemt het bisdom Haarlem-Amsterdam dit dringende advies over en verzoekt de parochies dit onder de aandacht te brengen bij de kerkgangers. Op dit moment bepaalt het advies dat het mondkapje gedragen wordt tijdens bewegingen door een ruimte, wat betekent dat wanneer mensen hun plaats in de kerk hebben bereikt zij het neus- mondmasker mogen afzetten.
Het eerder door de bisschoppen gegeven dringend advies, dat aanwezigen een mondkapje dragen tijdens de viering, blijft dus gelden. Bij voorkeur wordt het mondkapje alleen afgedaan tijdens het ontvangen van de Heilige Communie, luidt dat advies.
Ventilatie en verwarming
De berichten van de Nederlandse overheid en het RIVM spreken vaker over ventilatie, in het bijzonder in samenhang met koorzang.
De aanvullende richtlijnen van het RIVM hierover vindt u hier [link: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd/generiek-kader-coronamaatregelen].
Verwarming van het kerkgebouw door middel van radiatoren en vloerverwarming is mogelijk, ook tijdens de eredienst; heteluchtverwarming mag alleen vóór de viering aan, moet tijdens de viering worden uitgezet en aanwezigen dienen altijd op tenminste drie meter afstand te blijven van de vloerroosters, zo luidt het dringend advies vanuit de bisschoppen.
Zorg dat de kerk en bijruimten dagelijks gelucht worden door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten.
Zie verder voor regels over ventilatie: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd/generiek-kader-coronamaatregelen
Kerstmis
Veel vragen worden inmiddels gesteld over de mogelijkheden van vieringen rond Kerstmis. De huidige ontwikkeling in de cijfers van Covid-19 geven op dit moment nog geen aanleiding tot hoop dat veel meer gelovigen dan het huidige aantal van 30 kunnen deelnemen aan de vieringen met Kerstmis. De overheid heeft aangegeven dat rond 8 december bekend zal worden gemaakt of de algemene richtlijnen voor samenkomsten met groepen met het oog op Kerstmis en Oud en Nieuw wel of niet versoepeld kunnen worden.
De bisschoppen vragen daarom op dit moment aan de parochies zich voor te bereiden op het vieren van Kerstmis met maximaal 30 aanwezigen, exclusief bedienaren, per viering, maar met de mogelijkheid om op te schalen naar een hoger aantal als de Covid-19 cijfers daar half december aanleiding toe geven.
Tijd tussen de vieringen. Om het risico op besmettingen te minimaliseren is het dringende advies om tussen twee vieringen contactoppervlakken goed schoon te maken en de kerk daarna te luchten/spuien. Luchten/spuien betekent dat ramen, luiken en deuren zodanig tegenover elkaar worden opengezet dat een flinke luchtstroming of - circulatie door de ruimte ontstaat. Tijdens het luchten/spuien mogen er geen mensen aanwezig zijn in de ruimte. Het advies is om tussen verschillende vieringen tenminste twee uur aan te houden om te luchten.
Dat betekent dat er meer dan één Nachtmis mogelijk is, die echter wel toegankelijk is voor slechts dertig personen (plus medewerkers).
In ieder geval zal naar kerkgangers moeten worden gecommuniceerd welke de restricties zijn en het zal van belang zijn breed te communiceren (bij de ingang, via publicaties, website, sociale media enz.) dat alleen toegang kan worden verleend met een reservering of toegangskaart. Het kan aanbevelenswaardig zijn de toegang te laten verlopen via een andere ingang dan de normale.
Open luchtvieringen? De huidige overheidsregel is dat men buitenshuis met maximaal vier personen van verschillende huishoudens een groep mag vormen. De lokale overheid (gemeente, veiligheidsregio) kan hiervan afwijken en voor religieuze bijeenkomsten plaatselijk ontheffing op deze algemene overheidsregel verlenen. Dit betekent dat in beginsel openluchtvieringen, herderstochten, processies en dergelijke buiten niet plaats kunnen vinden, tenzij de plaatselijke parochie hiervoor van haar lokale overheid uitdrukkelijk toestemming heeft gekregen.
Geldende protocollen
De protocollen “Kerkelijk leven op anderhalve meter” d.d. 10 juli 2020 zijn overigens nog altijd geldend, u vindt deze hier [link: https://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/index.php?p=news&id=4290]
https://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/index.php?p=news&id=4290
Volg de adviezen en richtlijnen
Tenslotte wijzen we op de gewone adviezen en voorschriften van overheid en RIVM, die gevolgd dienen te worden.
Toelatingsbeleid kerken
- De bisschoppen spreken in hun bericht van vrijdag 9 oktober van dertig personen in een viering, exclusief de mensen die daar een functie vervullen. Het kabinet heeft het over dertig personen in totaal. Wat geldt nu voor de parochies?
Voor de parochies geldt wat de bisschoppen bekend hebben gemaakt, dus maximaal dertig gelovigen exclusief bedienaren. - Tellen kinderen wel of niet mee in het aantal van dertig?
Ja, voor de maximale groepsgrootte in binnenruimtes tellen alle kinderen mee in het maximum aantal van dertig, ook kinderen tot en met 12 jaar tellen mee.
Het maximum aantal personen dat kan worden toegelaten hangt dus niet meer af van de ruimte. De kerken kunnen weliswaar meer mensen toelaten maar de burgerlijke overheid heeft dringend gevraagd dat niet te doen met het oog op de veiligheid en het tegengaan van bezoekersstromen. Alleen kerkbezoekers die aangeven geen klachten te hebben, mogen worden toegelaten.
Het beheersen van de bezoekersstroom
Hier citeren we maatregelen van de Rijksoverheid op basis van RIVM:
Maatregelen om te zorgen dat bezoekers/personen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden en voor het beheersen van de bezoekersstroom:
- Plaats tafels en stoelen in een ruimte/zaal zo dat iedereen zich strikt aan anderhalve meter onderlinge afstand kan houden.
- Attendeer iedereen er op om afstand van elkaar te houden. Herhaal deze boodschap op meerdere plekken.
- Maak vaste looproutes en geef dit duidelijk aan. Richt looproutes zo in dat mensen elkaar in verschillende looprichtingen op anderhalve meter afstand kunnen passeren. Of maak er eenrichtingsverkeer van.
- Laat bezoekers buiten wachten (met anderhalve meter afstand), als bij binnen wachten anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Laat bezoekers pas binnen op de gereserveerde tijd (indien van toepassing).
- Laat bezoekers in kleine groepen aankomen/vertrekken en naar binnen/buiten gaan om anderhalve meter onderlinge afstand te houden.
- Zorg dat er voldoende afstand is tussen de zitplaatsen in een bioscoop, theaterzaal, wachtkamer of aankomstruimte, etc.
- Beperk zoveel mogelijk het aantal personen in een ruimte. Borg altijd de anderhalve meter afstand in een ruimte én het maximale aantal mensen dat volgens de geldende maatregelen in een ruimte mag zijn.
- Beperk het aantal personen in de sanitaire ruimtes (was-, toilet- en/of doucheruimtes). Laat bezoekers wachten met anderhalve meter afstand.
- Houd toezicht op het aantal mensen en de onderlinge afstand bij het gebruik van de lift. Bijvoorbeeld bij krappe liften: laat mensen de lift naar boven nemen en laat mensen zo veel mogelijk naar beneden lopen.
- Zorg voor een soepele doorstroming en voorkom opstoppingen door bijvoorbeeld deuren open te zetten.
- Spreid bezoekers door ruimere openingstijden (uiteraard passend binnen de toegestane openingstijden).
- Train en begeleid medewerkers op de maatregelen en adviezen en het toezien op het onderling anderhalve meter afstand houden.
- Houd het kassa-/baliecontact zo beperkt mogelijk. Dat kan door zoveel mogelijk online of telefonisch te laten reserveren en online of contactloos te laten betalen.
- Bevestig een fysieke (kunststof)barrière. Bijvoorbeeld bij balie/informatiepunt/kassa of receptie, wanneer de anderhalve meter afstand niet haalbaar is.
- Bij het veilig inrichten van de ruimte, als werkplek of voor publiek, kan een arbeidshygiënist adviseren. Die kan onderzoek doen op locatie en adviseren over specifieke maatregelen. Bijvoorbeeld over het toepassen van schermen.
Hygiënemaatregelen
Koren en zingen
De bisschoppen vragen nog steeds volkszang te vermijden. De burgerlijke overheid heeft zingen in groepsverband voor amateurs verboden (vanaf 19 nov.). Hiervan is uitgezonderd zingen als onderdeel van de belijdenis van een godsdienst en zingen door kinderen tot en met 12 jaar. Het wordt echter sterk aanbevolen om zich wat koorzang betreft terughoudend op te stellen en zich te beperken tot enkele cantores. Daarbij is het goed ter plaatse in te schatten of dit feitelijk verstandig is, rekening houdend met de mogelijke kwetsbaarheid van de koorleden.
De richtlijnen van de overheid citeren we hier:
- Een gezondheidscheck is vereist.
- Het is belangrijk dat elke zanger zich realiseert dat hij/zij bij een besmetting ook andere zangers/zangeressen kan besmetten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
- Zingen in een binnenruimte: als er een besmetting is in het koor of ensemble - ook al heeft men afstand gehouden - wordt iedereen die aanwezig was tijdens het zingen als een overig (niet nauw) contact van een bevestigde COVID-19-patiënt beschouwd. Een tijdelijke registratie van koorleden door presentielijsten is wenselijk; het vergemakkelijkt het eventuele bron- en contactonderzoek door de GGD onder koorleden.
- Tussen elk koorlid moet in ieder geval minimaal 1,5 meter afstand zijn, bij voorkeur niet achter elkaar, maar in een zigzag formatie.
- Uit voorzorg worden voor koren en zangensembles extra maatregelen voor de ventilatie (binnen) geadviseerd, naast de gebruikelijke preventieve adviezen. Ventileer de ruimte waar gezamenlijk wordt gezongen 24 uur per dag en zorg ervoor dat in de pauzes en na de bijeenkomst de ruimte ongeveer 10 minuten wordt gelucht. (Dit advies is gebaseerd op normen uit LCHV Hygiënerichtlijnen). Bij twijfel over de ventilatie en luchtstromen in de ruimte is het aan te raden professioneel advies in te winnen. Zorg ervoor dat tijdens het luchten mensen niet in de ruimte aanwezig zijn of, als dat niet mogelijk is, voorkom dat mensen in de luchtstroom achter elkaar zitten tijdens het luchten.
- Meer informatie vind je in het advies van het RIVM .
- (uit: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd/generiek-kader-coronamaatregelen)
- https://lci.rivm.nl/koren-zangensembles
Woord- communievieringen
-
Woord- (en communie)viering zijn alleen toegestaan onder leiding van een diaken, of een pastoraal werker of catechist die een actuele zending van de bisschop hebben.
OUDERE BERICHTEN
- De regeling rond eerste communie in het protocol betekent dat een eerste communieviering mogelijk is binnen de regels over afstand, reservering en klachtenvrij zijn
- Over pastorale zorg in Corona-tijd gaat de website Pastoraat en Corona waaraan behalve de protestantse theologische universiteiten van Amsterdam/Groningen en Kampen ook de Tilburg School of Theology heeft meegewerkt: www.pastoraatencorona.nl
- De Mis in de parochies kan via live-stream blijven worden uitgezonden.
- De Dagelijkse Mis wordt om 9.00 uur in de kathedraal via de live stream uitgezonden (zie de banner/link op deze website). Kathedraal TV is het kanaal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Via deze live-stream/You Tube kanaal van de kathedraal worden ook andere programma's uitgezonden, zoals aanbidding, boeteviering, lezingen, programma's voor jongeren en gezinnen. Voor het programma: Zie de planning op de bisdomwebsite.
- De Apostolische Penitentiarie heeft een Volle Aflaat verleend aan degenen die ziek zijn door het Corona-virus en allen
die hen verzorgen of voor de zieken bidden; onder n. 3 van dit artikel “viering van het sacrament van de biecht” wordt meer informatie gegeven, hierbij de links naar de documenten van de Penitentiarie: press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2020/03/20/200320c.html
De Allerzielenaflaat is dit jaar gedurende de gehele novembermaand te verkrijgen.De Apostolische Penitentiarie heeft in een nota voor biechtvaders gewezen op de mogelijkheid in de omstandigheden van Corona-pandemie zo nodig de algemene absolutie te geven en op het votum sacramenti, zie n. 3j hieronder; de tekst van de nota: press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2020/03/20/200320d.html
- Groepsactiviteiten kunnen alleen worden gehouden met inachtneming van de regels van het protocol, met bijzondere aandacht voor de (gespreide) aankomst van de deelnemers, de anderhalve meter regel en de voldoende grootte van de ruimte in relatie tot het aantal deelnemers (max. 30 als men zit, in binnenruimte); de toegang tot de ruimte van de bijeenkomst moet zodanig zijn dat de 1.5 m. afstand bewaard blijft.
WAT KUNT U VINDEN IN DIT BERICHT?
Inhoudsopgave
- Zondagsplicht
- Viering van de Eucharistie en bewaren H. Communie
- Viering van het sacrament van de biecht
- Viering van de overige sacramenten
- Uitvaarten
- Pastorale contacten en caritas
- Collectes
- Vergaderingen/bijeenkomsten
- Voorzieningen
- Viering Goede Week en Pasen
- Maatregelen/teksten van de Nederlandse bisschoppen (Hemelvaart-protocol)
- Live-stream en uitzending van vieringen
- Gebeden
1. ZONDAGSPLICHT
Alle gelovigen in het bisdom Haarlem-Amsterdam zijn geëxcuseerd en gedispenseerd van de verplichting op zondag of zaterdagavond en op verplichte feestdagen de heilige Mis bij te wonen zolang de crisis rond het Coronavirus duurt.
Zij worden uitgenodigd zo veel mogelijk de TV Mis, de Mis via radio Maria, de Mis via de KRO-livestream uit de St. Vitus te Hilversum, via de live-stream van het bisdom Haarlem-Amsterdam vanuit de kathedrale basiliek van Sint Bavo of andere (parochiële) live-streams te volgen.
Haarlem, 13 maart 2020
+J.W.M. Hendriks
Hoewel de dispensatie in de zondagsplicht nog geldt, worden de gelovigen uitgenodigd zo mogelijk naar de kerk te komen en de Eucharistieviering bij te wonen.
NB Over (paas)biecht en communie zie hieronder
Gebed geestelijke communie (zie ook onder n. 14)
Mijn Jezus, ik geloof
dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt.
Ik bemin U boven alles
en wens U in mijn hart te ontvangen.
Maar ik kan dit nu niet werkelijk doen;
daarom bid ik U:
kom tenminste op geestelijke wijze in mijn hart.
Ik omhels U, alsof Gij reeds gekomen waart
en verenig mij geheel en al met U.
Laat mij toch nooit van U gescheiden worden.
2. DE VIERING VAN DE H. EUCHARISTIE EN BEWAREN H. COMMUNIE
A. De viering van de H. Eucharistie
- Neem de maatregelen van de bisschoppen en de rijksoverheid in acht (zie de protocollen voor gelovigen, bedienaren en kerkgebouwen)
- Gelovigen moeten zich vooraf aanmelden en in het kerkgebouw de route-aanwijzingen volgen (reservering is nodig als het aantal bover de 30 kan komen)
De algemene regels van hygiëne en preventie gelden ook hier: handen reinigen bij binnenkomst van de kerk, hoesten en niezen in de elleboog, gebruik maken van papieren zakdoekjes, bij verkoudheidsklachten of verhoging thuis blijven. Geen handen schudden. Deelname aan de vieringen is voor eigen verantwoordelijkheid. - Het advies is zichzelf zo min mogelijk aan te raken
- Het uitreiken van de heilige communie brengt door de geringe fysieke afstand besmettingsgevaar met zich mee.
Daarom vraagt het protocol van de gelovigen: 1.5 m afstand te houden van elkaar, de handen te reinigen voor het ontvangen van de H. Hostie en de h. communie op de hand te ontvangen of op een eigen corporale (witte schone doek) die naar de mond wordt gebracht.
De bedienaar reikt de heilige communie uit met een schepje of hostie-pincet (tenacula) en gebruik makend van een hoestscherm. Er is onder de huidige omstandigheden helaas geen tongcommunie mogelijk. - Als door de omstandigheden de communie wordt verlangd, maar niet ontvangen kan worden, kan met de desbetreffende persoon gesproken worden over de geestelijke communie, die zonder sacramentele nuttiging een innige vereniging met Christus bewerkt (gebeden daarvoor, zie de gebedskaart van de bisschoppen, zie onder bij : Gebed).
- Het is belangrijk de gelovigen te helpen weer de stap te zetten naar de MIs in de mate dat dit mogelijk is; dit kan bijvoorbeeld door hen speciaal uit te nodigen en/of door een attentie voor wie weer naar de kerk komen, door hen te vragen door de week naar de kerk te komen als dat op zondag niet mogelij is en meer weekdagmissen aan te bieden.
- De gelovigen zijn zolang de maatregelen van de bisschoppen van kracht zijn, gedispenseerd in de verplichting om op zondagen en verplichte feestdagen de heilige Mis bij te wonen.
- De priesters worden bijzonder uitgenodigd dagelijks de heilige Mis te vieren vanwege de geestelijke kracht van het Eucharistisch Offer, en dat ook te doen voor de slachtoffers, de verzorgenden, de burgerlijk verantwoordelijken en om een spoedig einde van de corona-epidemie.
- De handwassing tijdens de eucharistieviering moet gebeuren met schoon water, eventueel zeep. Nadien worden de handen afgedroogd met een schone handdoek, die eenmalig gebruikt en daarna gewassen wordt.
- Zorg voor een telkens (bij elke viering) schoongewassen kelkdoekje.
- Het drinken uit de kelk is in deze situatie voorbehouden aan de celebrant. Verder door indoping. Concelebranten kunnen gebruik maken van een eigen kelk.
B. Het Bewaren van de heilige communie en ziekencommunie
- De heilige communie kan buiten de Mis worden uitgereikt met de voorzorgsmaatregelen. In verpleeg- en verzorgingshuizen en overige instellingen kan het bezoek en heilige communie plaats vinden wanneer dat voor het betreffende huis is vrijgegeven. Het protocol van die instelling moet worden gevolgd.
C. Eerste communie
De viering van de eerste heilige communie kan plaats vinden met inachtneming van de speciale maatregelen voor aantal kerkbezoekers, afstanden, hygiëne e.d.
3. VIERING VAN HET SACRAMENT VAN DE BIECHT
het sacrament van Boete en verzoening
Het canoniek recht verplicht niet meer tot de paasbiecht. Het kerkelijk wetboek geeft de verplichting tenminste eenmaal per jaar de ernstige zonden getrouw te belijden (c. 989) en de heilige communie te ontvangen (c. 920). Een gerechtvaardigde reden kan maken dat aan de verplichting tot paascommunie niet in de paastijd maar in een andere tijd wordt voldaan. Die reden is door de Coronacrisis aanwezig.
Men kan de algemene absolutie geven als een persoon eigenlijk graag zou willen biechten maar dit nu niet goed mogelijk is vanwege de Corona-situatie. In het algemeen kan de biecht echter worden gehoord in een groetere ruimte waarin voldoende afstand kan worden bewaard.
Verlangen naar de biecht
Verder kan ook worden gewezen op het zondendelgend karakter van boetedoening en van het verlangen naar het sacrament (Votum sacramenti). Dit zou kunnen worden vergeleken met de geestelijke communie. Wie eigenlijk verlangt te biechten en de zonden te belijden maar dit nu niet kan, kan zich de zonden te binnen brengen, God vergeving vragen (bijv. door een oefening van berouw of de schuldbelijdenis van de Mis of een ander vergelijkbaar gebed) en zich voornemen om het sacrament van de biecht te ontvangen zodra dat mogelijk is; die persoon ontvangt Gods vergeving door zijn verlangen naar de sacramentele genade. Volmaakt berouw dat de intentie om te biechten insluit, is zondenvergevend.
Voor het verkrijgen van de volle aflaat ten tijde van de Corona-crisis is dit voldoende, heeft de Penitentiarie verklaard.
Ruimte voor het biechthoren
De Nota van de Penitentiarie van 19 maart 2020 (en daarna ook het protocol van de kerkprovincie) vraagt aandacht voor de ruimte waarin de biecht gehoord wordt in de gevallen waarin dit mogelijk is, als het niet om besmette patiënten gaat. Het is beter om in de situatie van de Pandemie biecht te horen in een ruimte die goed gelucht wordt, buiten de biechtstoel, met een gepaste afstand tussen priester en biechteling (1½ m.) en mogelijk met een beschermend mondkapje. Wanneer het niet mogelijk is buiten de biechtstoel biecht te horen, is een scherm nodig tussen priester en penitent.
Natuurlijk moet er wel aandacht voor zijn dat het biechtgeheim bewaard blijft en er moet gelet worden op de noodzakelijk discretie. Houd afstand!
Speciale Aflaten voor de zieken, helpers, mee-biddende gelovigen en stervenden
De Apostolische Penitentiarie heeft bij decreet van 19 maart een volle aflaat verleend:
- aan de gelovigen die zijn aangestoken door het Corona-virus en in quarantaine zijn in het ziekenhuis of thuis, alsmede
- aan de werkers in de gezondheidszorg, de familieleden en ieder die zich aan het risico van besmetting blootstelt om zieken die lijden aan het Coronavirus te verzorgen,
- aan de gelovigen die gedurende tenminste een half uur een bezoek brengen aan het H. Sacrament, de Eucharistische aanbidding of de lezing van de H. Schrift doen of de Rozenkrans, de Kruisweg of de Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid bidden om van God het einde van de epidemie te verkrijgen, verlichting voor de Corona-zieken en het eeuwig heil van degenen die de Heer tot zich heeft geroepen,
onder de volgende voorwaarden:
- innerlijk afstand nemen van iedere zonde
- zich geestelijk verenigen via de communicatiemiddelen met de H. Mis, met de Rozenkrans, de Kruisweg of andere vormen van devotie of als zij tenminste het Credo, het Onze Vader en een aanroeping tot de maagd Maria bidden
- deze beproeving in een geest van geloof in God en uit liefde voor de medemensen opdragen
- voornemen de gewone voorwaarden voor een aflaat (sacramentele Eucharistische communie en gebed volgens de intenties van de paus) te vervullen zo gauw dat mogelijk is.
Aan de stervenden die de ziekenzalving en het viaticum niet kunnen ontvangen (met de pauselijke zegen in het stervensuur jh) verleent de Penitentiarie een volle aflaat op het moment van sterven, indien zij goed zijn gedisponeerd (innerlijke afstand van de zonde) en zij gedurende hun leven gewoon waren een of ander gebed te bidden. Het wordt aanbevolen om dan bij het verkrijgen van de aflaat een kruis of kruisbeeld te gebruiken. De Kerk vult de gewone voorwaarden voor een aflaat aan (Ecclesia supplet).
4. VIERING VAN DE OVERIGE SACRAMENTEN
Volgens de Richtlijnen van de Rijksoverheid en het protocol van de kerkprovincie kunnen de volgende vieringen doorgaan:
- Onderling moet 1½ meter afstand worden genomen.
- Voor alle vieringen geldt : houd afstand, respecteer de hygiënische regels
- Voor het doopsel en de ziekenzalving geldt dat de afstand van 1.5 m. moeilijk te handhaven is; in dat geval wordt aangeraden een gezichtsscherm te gebruiken (in de meeste drogisterijen verkrijgbaar), min of meer zoals bij het uireiken van de heilige communie.
- Dit geldt ook voor de viering van het heilig vormsel .
1. Hoe moet worden omgegaan met het gebruik van water bij het sacrament van het doopsel (met name in stervensgevaar)?
Gebruik vers, schoon water en giet dat in een schoongemaakte kan, droog het hoofd van de dopeling af met een schone handdoek, die eenmalig gebruikt en daarna gewassen wordt. Was als bedienaar van het doopsel vóór en na de doopbediening de handen.
Als er gevaar is voor het leven van een persoon, wordt het doopsel zonde ruitstel toegediend.
2. Hoe moet worden omgegaan met zalving bij doopsel, vormsel, sacrament van de zieken?
Algemeen advies/richtlijn:
- Was als bedienaar vóór en na de zalving de handen.
-
Direct lichamelijk contact bij de zalving moet worden vermeden, gebruik daarom een zgn. ‘virgula’ (staafje). Wanneer gekozen wordt voor een wattenstaafje, dan dient dit staafje nadien te worden verbrand, aangezien de Heilige Oliën nooit als wegwerpmateriaal kunnen worden beschouwd.
- Bij het sacrament van de zieken wordt de afstandregel zo goed mogelijk onderhouden.
- Verder moet onderscheid gemaakt worden tussen mensen die in algemene zin ernstig ziek zijn én degenen die met het coronavirus zijn besmet:
-
Bij mensen die in algemene zin ernstig ziek zijn: zie algemeen advies/richtlijn
- Bij mensen die met het coronavirus zijn besmet en die in een ziekenhuis zijn opgenomen, vraag naar de richtlijnen van de instelling. Voor de geldigheid van het sacrament moet de priester aanwezig zijn bij de zieke en zowel de zalving(en) verrichten als de sacramentele tekst uitspreken. In geval van nood kan wel met één zalving worden volstaan en kan buiten de sacramentele kerntekst de rest van de liturgie worden weg gelaten of op grotee afstand worden gezegd. Bij een Corona-patiënt heeft de priester de medewerking nodig van een instelling om beschermende kleding te kunnen dragen. Als die medewerking niet wordt gegeven, wordt het lastiger. De geruststelling voor de zieken die dit sacrament nu niet kunnen ontvangen is dat het sacrament niet heilsnoodzakelijk is (“necessitate medii”). Het is een sacrament van sterking. Net als bij de geestelijke communie kan hier sprake zijn van een geestelijke ziekenzalving door het zgn. votum sacramenti: het verlangen om dit sacrament te ontvangen indien de mogelijkheid er was geweest, geeft de zieke de genade van dit sacrament. In normale gevallen zal het mogelijk zijn dit sacrament te bedienen. In sommige gevallen zal een algemene absolutie gegeven kunnen worden als een belijdenis niet mogelijk is en het is natuurlijk aan te bevelen om - waar dat mogelijk is - via de telefoon of een videoverbinding met een patiënt te bidden. Zie ook over de aflaat voor wie de ziekenzalving en de biecht niet kan ontvangen onder n. 3.
3. Viering van huwelijken
Het feliciteren gebeurt op Corona-afstand.
5. UITVAARTEN
De overheid maakt voor uitvaarten een uitzondering op de maximaal dertig-personenregel. Parochies kunnen deze door de overheid toegestane uitzondering aanhouden. Dat betekent bij uitvaarten maximaal 100 personen.
Uitvaarten kunnen plaats vinden met inachtneming van de regels van de rijksoverheid;
Het condoleren gebeurt op Corona-afstand.
6. PASTORALE CONTACTEN EN CARITAS
Over pastorale zorg in Corona-tijd gaat de website Pastoraat en Corona waaraan behalve de protestantse theologische universiteiten van Amsterdam/Groningen en Kampen ook de Tilburg School of Theology heeft meegewerkt: https://www.pastoraatencorona.nl/
Hoe kunnen pastorale contacten met de gelovigen worden onderhouden? Wat kunnen we doen voor daklozen en armen?
- Maak optimaal gebruik van communicatiemiddelen (telefoon, e-mail, facetime, skype, whatsapp, messenger e.a.).Probeer zeker de mensen die U buiten Corona-tijd in de kerk zag en die nu niet komen, te bereiken via telefoon of andere wegen.
- Houd gepaste afstand van mensen; indien zij verkouden zijn/hoesten worden zij gevraagd om thuis te blijven. In andere gevallen geldt altijd de 1,5 m. regel.
Dit geldt ook bij het sacrament van boete en verzoening, die dus beter niet plaatsvindt in een biechtstoel maar elders in een grotere ruimte. - Als het mensen betreft die thuis of in het ziekenhuis, in quarantaine of isolatie, zijn, vraag advies aan de huisarts of naar de richtlijnen van de instelling. Een telefoontje is in ieder geval mogelijk!
- Zorg dat er vanuit de parochie omgekeken wordt naar mensen die alleen staan, een zwakke gezondheid hebben, wellicht niet goed weten hoe zich te redden in deze situatie. Bezoekgroepen kunnen een kaartje sturen, de ouderen bellen enz.
7. COLLECTES
II. Op welke manier vinden collectes plaats?
- De collecte kan plaats vinden door een collecteschaal of -bus bij de uitgang te plaatsen. Bij een live-stream kan de mogelijkheid worden vermeld om bij te dragen door de gift-app of op andere (digitale) wijze. Er wordt niet gecollecteerd tijdens de viering.
- Kerken en parochies voelen de nood door teruglopende inkomsten nu de zondagse vieringen in de kerk geen doorgang kunnen vinden; digitaal collecteren is daarom een belangrijke optie
- Tegelijk is het belangrijk om de mogelijkheden tot het geven van een bijdrage door ideal of givt-app e.d. op korte termijn te ontwikkelen waar die nog niet bestaan.
- De collecte in natura voor de voedselbank (of vergelijkbare initatieven): hier hebben de Nederlandse bisschoppen bijzondere aandacht voor gevraagd.
8. VERGADERINGEN/BIJEENKOMSTEN
1. Kunnen geplande vergaderingen en bijeenkomsten van besturen, pastorale team, catechese-groepen, parochiekern-commissies, koorrepetities e.a. voortgang vinden?
- De vergaderruimte dient veilig ingericht te zijn, zodat ieder de afstand kan houden, ook bij binnenkomst en vertrek. Zorg ook voor goede ventilatie. Verder gelden de 1.5 m regel en de voorschriften van hygiëne. Binnen is het maximum aantal voor een vergadering 30 personen. Het verdient de voorkeur vergaderingen via digitale verbindingen te laten plaats vinden. Zie verder de richtlijnen van de burgerlijke overheid en van de bisschoppen. We roepen op de richtlijnen van de Rijksoverheid en van de Nederlandse bisschoppen te volgen.
2. Gebedsbijeenkomsten
- Aanbevolen wordt de kerk open te stellen, gelegenheid te geven voor het opsteken van een kaarsje en eventueel stille aanbidding te houden, mits de gelovigen niet te groot in aantal zijn en de ruimte groot genoeg is om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden.
- Er kan wijwater uitgegeven worden, maar als er een tappunt is dient er ontsmettingsmiddel te zijn met toebehoren om de kraan te ontsmetten. Een andere mogelijkheid zijn kant en klare flesjes wijwater.
- Het kussen of aanraken van een heiligenbeeld, icoon of reliekschrijn is ongewenst.
- De bisschoppen vragen om dan ook een voorziening te hebben zodat mensen kunnen doneren voor de voedselbank.
9. VOORZIENINGEN
Welke voorzieningen moeten we treffen in de kerk, pastorie, sacristie, secretariaatsruimte, vergaderzaal, toiletten?
- Zorg dat de kerk en de andere genoemde ruimten regelmatig geventileerd en goed schoon gemaakt worden.
- Zorg voor desinfecterende handgel, vloeibare handzeep, papieren handdoeken e.d.
- Verwijder handdoeken waaraan ieder zijn/haar handen kan afdrogen.
10. Algemene regels voor besloten vieringen
- Het lijkt dat zingen een groter gevaar oplevert en dat dan een grotere afstand moet worden gehouden. Geen samenzang. Zie verder de regels over zingen in het eerste deel van dit bericht.
- let erop dat er ook in de sacristie en de ruimtes rond het kerkgebouw voldoende afstand wordt gehouden en dat het aantal mensen in de ruimte beperkt is.
11. MAATREGELEN/TEKSTEN VAN DE NEDERLANDSE BISSCHOPPEN
De Protocollen voor het kerkelijk leven:
https://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/index.php?p=news&id=4290
Downloads (op rkkerk.nl) en uitzendingen:
Gebed van de bisschoppen
Gebedskaart voor de geestelijke communie
Rozenkransgebed met uitleg
Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en live streaming van vieringen.
Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2 en vanuit Hilversum worden elke dag een mis en een dagsluiting gestreamd. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur. Vrijdag 27 maart wordt er een buitengewoon Urbi et Orbi uitgezonden om 17.55 uur op NPO2.
De bisschoppen blijven het belang van het gebed benadrukken in deze tijden waarin het coronavirus heerst.
- Gebed van de bisschoppen
- Gebedskaart voor de geestelijke communie
- Noveengebed tot Onze Lieve Vrouw ter Nood
- Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en live streaming van vieringen.
Op zondag is er de Eucharistie op televisie via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur. In het weekend op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur. Kathedraal TV, het You Tube kanaal van het bisdom zendt dagelijks een Eucharistieviering uit (door de week om 9.00 uur ’s morgens, op woensdag ’s avonds, zie het programma bij kathedraal TV).
Bericht van de Nederlandse Bisschoppen, 18 maart 2020:
Aanbidding
Zo lang de maatregelen in verband met het coronavirus nodig zijn en er ook voor de katholieke kerken verschillende maatregelen gelden, nodigen de bisschoppen gelovigen uit om voor aanbidding naar de kerk te komen.
Bijdrage Voedselbank
In kerken waar het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld voor aanbidding, wordt de gelovigen gevraagd ook een bijdrage in de vorm van houdbare levensmiddelen af te geven voor de voedselbank.
De houdbare levensmiddelen zijn een blijk van naastenliefde voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbanken. Op deze manier kan het gebed des Heren (“geef ons heden ons dagelijks brood”) een nieuwe en geloofwaardige toepassing krijgen. Door gelovigen te vragen te delen hopen de bisschoppen de solidariteit met kwetsbare groepen te verstevigen.
Niet alleen in nood, maar allereerst omwille van de liefde van Christus willen gelovigen, in navolging van de heiligen, dikwijls enkele ogenblikken denken aan de liefde die de Heer ons heeft getoond in de geheimen van zijn heilswerk, en daarbij vragen met Hem verenigd te mogen blijven.
In de traditie van de Kerk heet dit de geestelijke communie, omdat wij, hoewel wij niet in de gelegenheid zijn de heilige gaven van Christus’ Lichaam en Bloed te ontvangen, verlangen met onze Heer verenigd te zijn als in de sacramentele communie.
Deze geestelijke communie is geen sacrament maar ”de zuiveren van hart, die vurig wensen dat hun het heilig Sacrament mocht worden gegeven, ook als dit niet mogelijk is, ontvangen de genade van het Sacrament naar de maat van hun verlangen en gesteltenis” (Johannes Tauler).
(...)
12. LIVE-STREAM EN UITZENDINGEN VAN VIERINGEN
- De vieringen in de kathedraal zijn via live-stream te volgen (zie banner/link op deze website; daar is ook het programma van de uitzendingen te vinden). Ook andere activiteiten van het bisdom zullen langs deze weg plaats vinden.
- Vele parochies in ons bisdom zijn met live-stream begonnen, check de eigen parochie-website hierover.
- De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt Radio Maria iedere doordeweekse dag een Eucharistieviering uit om 9.00 uur en 19.00 uur, op zaterdag om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur. Zie www.radiomaria.nl Kathedraal TV, het You Tube kanaal van het bisdom zendt dagelijks een Eucharistieviering uit (door de week om 9.00 uur ’s morgens, op woensdag ’s avonds, zie het programma bij kathedraal TV).
13. GEBEDEN
Bidden in tijden van beproeving
Uitgeverij Adveniat heeft het boekje "Bidden in tijden van beproeving" uitgegeven (uitg. Leo Fijen) waaraan ook mgr. Jan Hendriks heeft meegewerkt. Het boekje is in het bisdom Haarlem-Amsterdam toegestuurd aan alle priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten; voor de parochies in een tiental exemplaren, zodat het verspreid kan worden onder de parochiebestuursleden en vrijwilligers.
In samenwerking met uitgeverij Adveniat is in oktober/november het boekje Van Allerheiligen tot Kerstmis verspreid onder de vrijwilligers, waaraan de bisschop opnieuw heeft meegewerkt. Voor de pastorale krachten was er een boek met overwegingen "Getuigen van het Licht". Het bisdom heeft nog een aantal boeken in reserve; zolang de beperkte voorraad strekt zijn die te verkrijgen via: jkeuss@bisdomhaarlem-amsterdam.nl
Aanbeveling bisschoppen
De bisschoppen roepen nadrukkelijk op tot gebed in deze tijden waarin het coronavirus heerst.
- Er is een speciale gebedskaart van de Nederlandse bisschoppen (pdf)
- Noveengebed tot Onze Lieve Vrouw ter Nood
- De Kruisweg
- De Rozenkrans
- Bid mee via Radio Maria
- Steek een kaarsje op via de website van Kerk in Nood
- Volg de website van uw bisdom en parochie voor andere mogelijkheden tot gebed en live streaming van vieringen
Gebeden voor geestelijke Communie
“Er zal een uur komen, ja het is er al, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid” (Joh 4:23)
Mijn Jezus, ik geloof dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt. Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te ontvangen. Maar ik kan dit nu niet werkelijk doen; daarom bid ik U: kom tenminste op geestelijke wijze in mijn hart. Ik omhels U, alsof Gij reeds gekomen waart en verenig mij geheel en al met U. Laat mij toch nooit van U gescheiden worden.
Ofwel:
Mijn Jezus, ik geloof dat Gij in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt. Ik bemin U en verlang naar U. Kom in mijn hart. Ik omhels U; verlaat mij nooit meer.
(bron: Katholiek Gebedenboek. De gebedsschat van de kerk der eeuwen en de vernieuwde liturgie volgens Vaticanum II. Brugge: Tabor, 1986, pp. 935-937
Gebed van de bisschoppen
God, toevlucht in onze nood,
kracht in onze vertwijfeling en angst,
vertroosting in ziekte en lijden.
Wees ons, uw volk, nabij en genadig
nu wij allen de gevolgen ondervinden
van het uitgebroken corona-virus.
Wees een Beschermer voor hen
die dit virus hebben opgelopen,
Wij bidden voor hen om hoop en genezing.
Wij bidden voor hen
die aan de gevolgen van dit virus
zijn overleden,
dat zij bij U geborgen mogen zijn.
Wij bidden voor allen die werkzaam zijn
in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur,
dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren in hun werkt
en dienste van heel de samenleving.
Doe ons beseffen
hoe groot uw liefde is voor ieder van ons
en dat Gij met ons zijt
nu wij de kwetsbaarheid van ons bestaan ervaren.
Versterk ons geloof en onze hoop
zodat wij ons altijd zonder aarzelen overgeven
aan uw vaderlijke voorzienigheid.
Door Christus onze Heer. Amen.
Gebed Bisdom Haarlem-Amsterdam
Hemelse Vader,
nu het Coronavirus zich verspreidt
worden we ons nog meer bewust
van de breekbaarheid van ons menselijk bestaan;
zoveel van wat wij vaak vanzelfsprekend vinden,
is dat eigenlijk helemaal niet;
we zijn geen baas over ons leven
of over de schepping die U ons hebt geschonken.
Geef, Heer, dat deze onzekere situatie
ons mag helpen
om te groeien in vertrouwen op U
en om ons meer bewust te worden
dat we niet op menselijke zekerheden kunnen bouwen.
Geef dat de onzekerheid van deze dagen
in ons zal bewerken
dat we meer stil staan bij het lot
van zoveel mensen in deze wereld
voor wie de toekomst altijd al onzeker was
en die leven in gebrek en nood:
de vluchtelingen,
mensen in oorlogsgebieden,
allen die in honger, armoede en nood verkeren.
Moge deze epidemie
ons daardoor geven
minder ik-gericht te zijn,
minder individualistisch
en ons hart meer openen
voor al die andere mensen in de wereld
die zoveel slechter af zijn.
Moge de verbondenheid
van mensen met elkaar
worden versterkt.
Zegen en bescherm, goede God,
al degenen die zich inzetten
voor de slachtoffers van het Coronavirus:
de mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn
en allen die in de pastorale zorg
voor zieken en ouderen zorg dragen.
Sta met Uw zegen bij
wie de veiligheid moeten garanderen
of door bestuurlijke maatregelen
de risico's beperken:
verlicht hun geest,
verwarm hun hart,
zegen hun inzet!
En bevrijd ons van deze epidemie!
Zegen en bescherm ook alle zieken
en degenen die in afzondering moeten verblijven
zolang nog niet voldoende zeker is
of zij het virus bij zich dragen.
Geef dat de patiënten
goed en voorspoedig mogen herstellen
en er geen nadelige gevolgen van overhouden.
Sta vooral de zwaksten en de ouderen bij.
Heilige Maria,
Onze Lieve Vrouw ter Nood,
Vrouwe van alle volkeren
en Moeder van alle mensen,
zegen ons allen,
bescherm slachtoffers, zorgenden, beveiligers
en politiek verantwoordelijken:
bid voor hen allen
bij uw Goddelijke Zoon!