Arsacal
button
button
button
button


Prachtige Evensong ter ere van koningin Elizabeth

St. Nicolaasbasiliek

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 17 september 2022 - 340 woorden

Zater­dag­mid­dag 17 sep­tem­ber was er in de Sint Nicolaas­basi­liek een oecu­me­nische Evensong ter ere van de overle­den koningin Elizabeth II als natio­nale her­den­king, waarin ik samen met ds. René de Reuver voor­ging. Naast de voor­zit­ters van de eerste en tweede kamer van de Staten generaal, waren de am­bas­sa­deurs van het Verenigd Ko­nink­rijk en Nieuw Zeeland aanwe­zig.

Herden­king

Mw. Joanna Roper, am­bas­sa­deur van het Verenigd Ko­nink­rijk sprak een her­den­kingsrede uit waarin onder meer de bezoeken wer­den her­dacht die koningin Elizabeth aan ons land heeft gebracht evenals het staats­be­zoek van onze koning aan de Britse vorstin. Zij memoreerde de koningin als een uitstekende werkgeefster voor het diplomatencorps en zelf een diplomate par excellence. Zij was niet alleen een geliefde koningin maar ook de ideale groot­moe­der, want zo voel­den de Britten een bij­zon­dere band met haar.

De Evensong

Ds. De Reuver, scriba van de PKN, las een lezing uit het boek Prediker, hij deed een gebed voor de overle­den koningin en sprak samen met mij aan het einde de zegen uit. Ik heb een wel­komst­woord ge­spro­ken en het evan­ge­lie gelezen. De rector van de basiliek, pastoor Eric Fennis, leidde alles in goede banen.

De Capella Nicolaï onder lei­ding van Giles Brightwell ver­zorgde de gezangen en dat deden ze volgens mij op voor­tref­fe­lijke wijze. Ook alle eregasten drukten hun waar­de­ring hier­voor uit.

Eregasten

Onder hen: De am­bas­sa­deur van Nieuw Zeeland, mw. Susanna Gordon, de voor­zit­ter van de eerste kamer, prof. Jan Anthonie Bruijn en de voor­zit­ter van de tweede kamer, mw. Vera Berg­kamp. Zij waren even­eens aanwe­zig, voorin in de volle kerk. Ook waren er ver­te­gen­woor­digers van de Maltezer Orde en het H. Kerst­mis­gilde. Na afloop van de vie­ring was er een korte ont­moe­ting in een nabij gelegen hotel. Daar werd ook het Con­do­lean­ce­re­gis­ter aan de am­bas­sa­deur aan­ge­bo­den dat de afgelopen week in de basiliek heeft gelegen (zie foto).

Op korte termijn had­den ook de mensen van KRO-NCRV veel moeten or­ga­ni­se­ren om de uitzen­ding op NPO 2 moge­lijk te maken, ook daarvoor mijn bij­zon­dere waar­de­ring!

De uitzen­ding zal terug te zien zijn via in­ter­net.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug