Arsacal
button
button
button


Vormsels regio Geestmerambacht, Heemskerk en De Waterkant

nieuws - gepubliceerd: zondag, 16 juni 2013
vormelingen van de internationale school in Bergen
vormelingen van de internationale school in Bergen

Dit weekend stond voor mij in het teken van het sacrament van het heilig vormsel dat ik heb toegediend in de regio's Geestmerambacht, Heems­kerk en De Waterkant.

In de eerste van deze regio's heb ik op vrijdag­avond het heilig vormsel mogen toedienen aan 27 jongens en meisjes van de Sint Johannes de Doper parochie in Langedijk (Noord-Scharwoude), op zaterdag­ochtend waren de vormelingen van de Europese school in Bergen aan de beurt in een Eucha­ris­tie­viering waarin ook de communicanten van deze school hun eerste heilige communie ontvingen (de groep vormelingen is op de foto hiernaast afgebeeld). De jongens en meises waren afkomstig uit verschillende landen, maar de heilige Mis werd in de Engelse taal gevierd.

Aan het eind van de middag volgde de vormsel­viering in Schoorl voor 28 vormelingen van de parochies van Schoorl, Warmenhuizen, Burgerbrug en Tuitjenhorn. De vieringen waren goed voorbereid en verzorgd en werden opge­luis­terd door drie verschillende koren, die alle drie heel mooi hebben gezongen. Pastoor E. van Teijlingen was bij alle drie de vormsel­vieringen con­cele­brant, terwijl kapelaan E. Kaak bij de beide Nederlandse vieringen concelebreerde.

In Schoorl waren ook de pastoors C. Hulsebosch en J. Berkhout erbij. In de avond mocht ik vervolgens het heilig Vormsel in de regio Heems­kerk toedienen: de vormelingen kwamen uit Heems­kerk, Uitgeest en Castricum en het jongerenkoor van Heems­kerk luisterde de viering op. De vormelingen hadden geld ingezameld voor hulp aan een leeftijdgenootje dat geheel gezond was en ineens aan een ernstige ziekte kwam te lijden waardoor zij lichamelijk en verstandelijk gehandicapt was geraakt. Het meisje en haar ouders waren bij de viering aanwezig en kregen de cheque overhandigd. Het was mooi te zien hoe de vormelingen hadden laten zien hoe zij aan praktisch christendom wilden werken. Ook op geestelijk gebied hadden zij mooie (gebeds)ervaringen opgedaan. Pastoor Ivan Garcia Ferman gaat hier afscheid nemen - en het was me duidelijk dat de parochianen hem niet graag laten gaan -; hij wordt opgevolgd door de priester Bruno Sestito, die al als kapelaan in de regio werkt.

Op zondag was ik in Spanbroek voor de vormelingen van De Weere en Spanbroek. Eerder was ik al in Hoogwoud geweest, wat tot dezelfde regio behoort. Ook hier was een mooie groep van - ik meen - 27 vormelingen. Het Bo­ni­fa­tiuskoor van Spanbroek luisterde de viering op in de goedgevulde kerk die momenteel in restauratie is, en pastoor N. Knol concelebreerde terwijl ook de pastoraal werkers A. van Straaten en A.J. Kuin hun mede­wer­king verleenden.

Terug