Arsacal
button
button
button


We zien brood en wijn, maar het is Christus zelf!

Dr. Jörgen Vijgen publiceert bekroond proefschrift

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 24 augustus 2013
overhandiging van het boek
overhandiging van het boek

Onlangs is het proef­schrift “The Status of Eucharistic Accidents ‘sine subiecto’” van Dr. Jörgen Vijgen, docent filosofie aan het seminarie De Tiltenberg, verschenen. Het proef­schrift werd op 29 oktober 2011 verdedigd aan de Pauselijke Uni­ver­si­teit van Sint Thomas (“Angelicum”) in Rome en in dat jaar bekroond met de St. Thomas Aquinas Dissertation prize.

Het is nu verschenen (in de Engelse taal) als het 20e deel in de serie: “Quellen und Forschungen zur Geschichte des Dominikanerordens. Neue Folge” (zie: www.akademie-verlag.de).

Het katholieke geloof leert ons dat na de consecratie de uiterlijke kenmerken van brood en wijn (de “accidenten”) blijven maar dat die zonder ‘subject’ blijven omdat onder de gedaanten van brood en wijn Christus zelf aanwezig is, met Zijn Lichaam en Bloed, Zijn Ziel, Zijn Godheid en Mensheid. De Kewrk heeft het woord ‘transsubstantiatie’ aanvaard als een goede uitdrukking van wat er bij de consecratie gebeurt. Over de vraag hoe dit filosofisch-theologisch te verstaan is, hebben velen nagedacht.

Dr. Jörgen Vijgen heeft de Aristotelische achtergrond van dit vraagstuk bestudeerd, alsmede de ont­wik­ke­ling van het denken hierover in de scholastiek tot en met Sint Thomas Aquino en de eerste reacties op diens synthese.

Dr. Vijgen heeft reeds vele publicaties op zijn naam staan op het gebied van de (Thomistische) filosofie en aanverwante gebieden.

Terug