Arsacal
button
button
button


“Richtlijn voor het geestelijk leven” verschenen

van Abt Louis de Blois (Blosius)

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 24 augustus 2013
“Richtlijn voor het geestelijk leven” verschenen

De Haarlemse priester drs. N.M. Mantje, werkzaam in de Volendamse parochies, heeft - met mede­wer­king van drs. W. Peeters, perschef van het bisdom Haarlem-Amsterdam - onlangs de voornaamste geestelijke werken van Abt Blosius vertaald onder de titel: “Richtlijn voor het geestelijk leven”. Het boek is nu verschenen bij uitgeverij De Boog (Arco reeks deel 15; www.deboog.nl).

Verschillende jaren heb ik de Richtlijn voor het geestelijk leven en andere geestelijke werken gebruikt voor een geestelijke lezing tijdens mijn retraite en iedere keer opnieuw werd ik getroffen door de wijsheid, geestelijke diepgang en trefzekerheid van het werk van Ludovicus Blosius (Lodewijk of Louis de Blois). De geestelijke werken van deze Abt vond ik zo inspirerend dat ik ze gelezen heb als een tweede “Navolging van Christus”.

Abt Blosius had samen met keizer Karel V in Gent zijn opvoeding genoten en was in Leuven een leerling geweest van de later paus Adrianus VI. Hoewel de schrijver dus uit onze streken afkomstig is, heeft hij zijn werken in de Latijnse taal geschreven, bestemd als ze waren voor monniken, geestelijken en ontwikkelde leken. Deze zijn daarna in veel talen vertaald, maar er was nog steeds geen hedendaagse Nederlandse vertaling van be­schik­baar.

Het verheugt me daarom dat eindelijk deze Nederlandse uitgave kan verschijnen door de goede zorgen van de priester drs. N. Mantje die de belangrijkste werken van Blosius heeft vertaald en van drs. W. Peeters, die de hele tekst heeft doorgenomen en correcties heeft aangebracht. Aan hen beiden wil ik mijn hartelijke dank uitspreken en dit werk wil ik graag ter lezing en meditatie aanbevelen. Dat het velen moge helpen om Christus na te volgen.

Terug