Arsacal
button
button
button


7 september: dag van gebed en boete voor de vrede in Syrië en elders

Bisschop van Haarlem-Amsterdam sluit zich aan bij oproep paus

nieuws - gepubliceerd: zondag, 1 september 2013
Maria, koningin van de vrede, bid voor ons!
Maria, koningin van de vrede, bid voor ons!

Bij het Angelus van zondag 1 spetember heeft paus Franciscus een oproep gedaan om te bidden en te vasten voor vrede op 7 september aanstaande. In zijn toespraak veroordeelde hij krachtig het gebruik van chemische wapens, maar gaf tegelijk aan dat een cultuur van confrontatie en conflict geen harmonie binnen en tussen volkeren kan scheppen; een cultuur van ontmoeting en dialoog kan dat wel. “Dit is de enige weg naar de vrede”.

De Bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. J.M. Punt, en de hulp­bis­schop hebben intussen verklaard dat de oproep van de paus hen uit het hart gegrepen is; de bisschop zal in de geest van de paus met een eigen verklaring komen.

“Hiervoor, broeders en zusters, heb ik besloten om voor de hele Kerk 7 september a.s., de vigilie van de geboorte van Maria, koningin van de vrede, uit te roepen tot een dag van vasten en gebed om vrede in Syrië, het Midden Oosten en in de hele wereld, en ik nodig iedereen - ook onze mede-christenen, aanhangers van andere godsdiensten en alle mensen van goede wil - uit om deel te nemen aan dit initiatief, op de wijze die hen het beste lijkt.

Op 7 september zullen we hier op het Sint Pieters­plein, van 19.00 tot 24.00 uur, sa­men­ko­men in gebed en een geest van boete, om Gods grote gave van vrede af te roepen voor de geliefde Syrische natie en voor alle conflict- en geweldssituaties in de wereld. De mensheid heeft er behoefte aan gebaren van vrede te zien en woorden van hoop en vrede te horen! Ik vraag aan alle particuliere Kerken dat zij deze vastendag houden en een of andere liturgische akt organiseren voor deze intentie.

Aan Maria vragen wij ons te helpen een antwoord te geven op het geweld, het conflict en de oorlog, met de kracht van de dialoog, de verzoening en de liefde. Zij is moeder: moge zij ons helpen om vrede te vinden; wij allen zijn haar kinderen! Help ons Maria, om over dit moeilijke moment heen te komen en ons in te zetten om iedere dag en overal een authentieke cultuur van ontmoeting en vrede op te bouwen. Maria, koningin van de vrede, bid voor ons”.

Terug