Arsacal
button
button
button


Paus Benedictus meest 'protestantse' paus

Forumgesprek op Beurs 'Leven en geloven'

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 2 november 2013
Paus Benedictus meest 'protestantse' paus

Onder de titel "Protestantser dan de paus" werd op 2 november 2013 in de Jaarbeurs te Utrecht tijdens het beursevenement Leven & Geloven een forum­ge­sprek gehouden onder leiding van Leo Fijen (RKK) waaraan Prof.dr. Herman Selderhuis (hoogleraar Theol.Uni­ver­si­teit Christelijke Gereformeerde Kerk), Mw. ds. Arenda Haasnoot (predikante en oud praeses synode PKN) en ik hebben deelgenomen.

De beurs was bedoeld als een inspiratie-evenement voor mensen uit de gehele breedte van christelijk Nederland, maar het bezoekersaantal viel wel wat tegen. De initiatiefnemers hadden de populariteit van paus Franciscus als uitgangspunt genomen. Was deze paus protestantser dan zijn voor­gangers, vroeg Leo Fijen aan de beide protestantse gepsrekspartners. Het antwoord verraste mij toch wel een beetje: de populariteit van de paus wekte niet zo heel veel enthousiasme en zij dachten ook niet direct dat de paus in zijn opvattingen veel naar de protestantse richting zou opschuiven. Dat hij wat eenvoudiger was in zijn optreden en woonverblijf vonden zij wel goed, maar inhoudelijk, zo bleek, hadden beiden meer met paus Benedictus XVI, die een groter gevoeligheid leek te hebben voor protestantse theologie en de verhoudingen met de Reformatie vanuit zijn Duits-theologische achtergrond. Daar kon ik wel in mee en zo werd paus Benedictus eenstemmig 'gekozen' tot de 'meest protestantse paus'!

Toen ik misschien wat al te enthousiast van het bezoek aan paus Franciscus vertelde, kregen mijn protestantse gesprekspartners een beetje de kriebels: dat leek misschien naar hun aanvoelen te veel op een vorm van persoonsver­heer­lij­king. "Heb je ook nog een handtekening gevraagd?", was de eerste reactie.

Terug