Arsacal
button
button
button


Leef en verspreid de vreugde van het evangelie!

Nieuwe exhortatie van paus Franciscus

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 28 november 2013
Op bezoek bij paus Franciscus
Op bezoek bij paus Franciscus

Paus Franciscus heeft ons afgelopen zondag, bij de sluiting van het Jaar van het Geloof zijn eerste Apos­to­lische Exhortatie Evangelii Gaudium gegeven. De tekst is zeer inspirerend en gemakkelijk te lezen, in directe en begrijpelijke taal. De afgelopen maanden heeft de paus ons door zijn preken en woordjes al voorbereid op wat hij in deze Exhortatie wilde zeggen, die programmatisch is voor zijn pontificaat, aldus de paus zelf.

De tekst is zeker een vrucht van de Synode die over de nieuwe evangelisatie is gehouden, maar draagt heel duidelijk de kenmerken dat die van de hand van de paus zelf is. Het is eigenlijk een prachtig handvest voor nieuwe evangelisatie: door wat voor geest laat je je bezielen, met wat voor innerlijke houding ga je erin staan?

In deze Exhortatie vind je een grote rijkdom aan suggesties, aanbevelingen en goede raad. Als we dit ter harte nemen, verandert de Kerk volledig. Niet omdat ze de waarheid zou verloochenen, de paus maakt herhaaldelijk duidelijk dat trouw aan het geloof, aan de catechismus, aan de waarheid heel belangrijk is. Maar wat is een waarheid zonder een geest, een hart en een ziel die deze waarheid leven? Dat is een dorre tak, zaad op de rots, Farizeïsme....

De Nederlandse vertaling is in voor­be­rei­ding, maar in verschillende andere grote talen is de tekst be­schik­baar op de website van het Vaticaan.

Terug