Arsacal
button
button
button


Vreedzaam samenleven van christenen en moslims

bezoek uit Togo

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 30 mei 2014
Met de Togolese bezoekers
Met de Togolese bezoekers

Op vrijdag 30 mei bracht mgr. Justin-Maglorire Naboud met zijn zus, een religieuze van de Assumptie, en zijn familie die in Haarlem woont een bezoek aan het bisschopshuis. Mgr. Naboud is vicaris-generaal van het bisdom Sokodé in Togo, waar de katholieken een minderheid vormen in een islamitische-omgeving. Moslims en christenen leven hier in vrede samen als broeders en zusters, in weder­zijds begrip.

Dat is goed om te horen na alle berichten uit de Centraal Afrikaanse Republiek van geweld en wraak van Islamitische en christelijke milities. Geweld kent alleen maar verliezers. Het is een kwestie van ‘abyssus abyssum invocat’ (‘De ene afgrond roept de andere op’, Ps. 41 [42], 8): geweld slaat wonden en zaait haat, die weer leidt tot geweld. Van harte hoop ik dat het beeld van paus Franciscus in het heilig Land hand in hand met een Imam en een rabbijn - of terwijl de paus, rabbijn Skorka en Imam Abboud elkaar omarmen voor de klaagmuur - in vriend­schap verenigd, velen zal inspireren om geweld en wraak af te zweren.

Zoals de paus al herhaaldelijk heeft verklaard: geweld, haat en godsdienst gaan niet samen. Laten we hopen en bidden en eraan werken dat alle religieuze leiders duidelijk maken en voorhouden dat een keuze voor geweld en het zaaien van haat niet met ware godsdienstigheid te verenigen is. God is liefde.

Terug