Arsacal
button
button
button


H. Nicolaas in Amsterdam parochie van het jaar

Amsterdamse basiliek open oase van rust bij het Centraal Station

nieuws - gepubliceerd: zondag, 1 februari 2015
Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam
Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam

Tijdens de jaarlijkse parochiedag van het RKK in Hilversum is de Amsterdamse H. Nicolaas­parochie in de binnenstad van Amsterdam parochie van het jaar geworden. Als teken daarvan werd door Antoine Bodar aan kapelaan Jim Schilder van de basiliek de prijs, een bronzen Christoffelbeeld, overhandigd. Het thema was dit jaar: ‘Kloosterspiri­tua­li­teit in de parochie’.

Naast de Amsterdamse basiliek waren de Karmel­parochie in Boxmeer en de Haagse Sint Jacobus­kerk in de Parkstraat genomineerd. De Nicolaas­basi­liek kent sinds 1974 een biddende liturgie die wordt gekenmerkt door verschillende kloosterachtige elementen: rust en stilte in de kerk, gezongen psalemen uit het abdijboek met psalmen vertaald door Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde. Deze psalmen zijn getoonzet en worden in de meeste Nederlandse abdijen gebruikt. Daarnaast kent de basiliek een Evensong op zaterdag­avond en zondagsvespers, die op meesterlijke wijze worden uitgevoerd door onder meer de capella sancti Nicolaii onder leiding van Michael Hedley.

De Amsterdamse basiliek, die overdag geopend is, vormt voor velen een rustpunt in het drukke Amsterdamse stadsgewoel.

Van harte feliciteren we de parochie van de Amsterdamse binnenstad en de basiliek van de H. Nicolaas en we hopen van harte dat velen er de weg naartoe mogen blijven vinden om daar even van de kloosterlijke rust te kunnen genieten aan de voeten van de Heer.

Terug