Arsacal
button
button
button


Naaste medewerker van paus Franciscus In Argentinië kardinaal

Luis Héctro Villalba

nieuws - gepubliceerd: maandag, 16 februari 2015
Na de creatie tot kardinaal en (2) na de laatste mis voor de creatie
Na de creatie tot kardinaal en (2) na de laatste mis voor de creatie

Het is sinds lange tijd de gewoonte dat de paus enkele kardinalen van tachtig jaar of ouder kan benoemen als uiting van dankbaarheid voor hetgeen zij voor de kerk en de persoon van de paus hebben betekend. Dat gold dit keer zeer zeker voor de nieuwe kardinaal Luis Héctor Villalba (* 1934), voormalig aarts­bis­schop van Tucumán die vice-president was van de Argentijnse bis­schop­pen­conferentie waarvan kardinaal Bergoglio - de huidige paus Franciscus - voorzitter was.

De nieuwe kardinaal logeerde in het huis waar ook mgr. Frans Wiertz en ikzelf verbleven en we hadden de gelegenheid daar tijdens de maaltijd met hem wat uitgebreider te spreken en samen met hem zijn ‘laatste mis’ voor zijn karinaals­creatie te vieren.

Hoewel de paus in zijn toespraak aangaf dat het kardinalaat geen eerbewijs is, mag dat voor kardinaal Villalba toch wel een beetje gezien worden als uitdrukking van de dankbaarheid van de paus voor de jarenlange samen­werking in de bis­schop­pen­conferentie, voor de wijze waarop deze bisschop zijn diocees heeft geleid met een grote nadruk op pastorale nabijheid. Nog steeds is de nieuwe kardinaal volop actief als rector van een kerk en als predikant van retraites voor priesters en anderen.

Terug