Arsacal
button
button
button


Prefect van Vaticaans Hooggerechtshof kardinaal

nieuws - gepubliceerd: maandag, 16 februari 2015
kardinaal Dominique Mamberti
kardinaal Dominique Mamberti

Eén van de nieuwe kardinalen is de prefect van de Apos­to­lische Signatura, kardinaal Dominique Mamberti. Hij leidt sinds kort dit ‘Hooggerechtshof’ van de katholieke kerk, dat toezicht houdt op de lagere rechtbanken en beroepszaken beoordeelt die ingesteld zijn tegen beleidsbeslissingen. Hij is de opvolger van de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke.

Door de paus benoemde kardinalen en bis­schop­pen zijn rechters aan de Signatura. Omdat ik deze nieuwe kardinaal kende uit de studietijd aan de Gregoriana, waarbij hij een tijdlang in het college van de Norbertijnen woonde dat voor het Nederlands college ligt, wilde ik hem natuurlijk graag feliciteren.

De Signatura krijgt met allerlei beroepszaken te maken. Een bekend voorbeeld daarvan vormen beroepszaken tegen de sluiting van kerken. Veel van deze beroepszaken zijn vanuit de Verenigde Staten of vanuit Nederland naar de Signatura gekomen, waar intussen een jurisprudentie is opgebouwd die alle betrokkenen in staat stelt met meer zekerheid te handelen: een diocesane bisschop die een besluit neemt of moet nemen om een bepaalde kerk aan de eredienst te onttrekken, kan intussen vrij goed afwegen of zijn besluit in een bepaald geval al of niet houdbaar is bij beroep...

Kardinaal Mamberti was voorheen de ‘minister van buitenlandse zaken’ van de heilige Stoel, een taak die wordt uitgeoefend onder de leiding van de kardinaal Staats­secre­taris.

Terug