Arsacal
button
button
button


Paus Franciscus kondigt extra ‘Heilig Jaar’ aan

Jubileumjaar van de Barmhartigheid

nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 13 maart 2015

Op vrijdag 13 maart was de tweede verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus. In Den Haag hield de apos­to­lisch nuntius André Dupuy de traditionele receptie in de Nuntiatuur om dit te gedenken. In de Sint Pieter in Rome kondigde de paus een buitengewoon heilig jaar aan dat op 8 december van dit jaar zal beginnen en op het feest van Christus Koning, 20 november 2016 zal worden afgesloten.

De bedoeling van het Heilig jaar van de Goddelijke Barm­har­tig­heid is een extra geestelijke toegang te openen naar Gods barm­har­tig­heid. Het heilig jaar is een uit­no­di­ging aan allen om terug te keren naar Gods barm­har­tig­heid, te biechten en de bijzondere aflaat van het heilig jaar te verkrijgen. De ontmoeting met Gods barm­har­tig­heid zal in ieder mens de deugd van barm­har­tig­heid versterken.

Op 8 december zal het vijftig jaar geleden zijn dat het tweede Vaticaans concilie werd afgesloten. Op die dag zal de heilige deur - een van de toegangsdeuren tot de basiliek, de poort die normaal dichtgemetseld is - door de paus worden geopend, een plechtigheid die door de paus of een afgezant wordt herhaald met een heilige deur in de andere drie grote basilieken (H. Paulus buiten de muren, H. Maria de meerdere [Maria maggiore] en de St. Jan van Lateranen.

De paus deed de aankondiging tijdens de preek bij de boete­viering waarmee de paus de ‘24 uur voor de Heer’ opende: tijdens deze 24 uur zal er overal in de wereld aanbidding zijn en worden de gelovigen opgeroepen het sacrament van boete en verzoening (de biecht) te ontvangen. Zelf zal ik op deze dag een stille dag houden. In verband met de Stille Omgang volgende week en de Mirakelweek die aanstaande woensdag wordt geopend, is aan het initiatief op diocesaan niveau niet veel aandacht gegeven, maar er zijn wel parochies die gedurende deze 24 uur aanbidding en biecht­gele­gen­heid organiseren.

Terug