Arsacal
button
button
button


Ontmoetingen met de parochie regio's

nieuws - gepubliceerd: woensdag, 29 februari 2012
Ontmoetingen met de parochie regio's

Op de schrikkeldag van februari mochten we een vertegen­woor­diging van de parochies van de regio Hoorn-Blokker in het bisschopshuis ontvangen. Voor mij was het de tweede keer dat ik zo'n ontmoeting heb meegemaakt.

Twee weken geleden was de regio Purmerend te gast met vertegen­woor­digers van besturen van de parochies van Purmerend, De Rijp, Landsmeer, Oosthuizen, Schermerhorn en Westbeemster.

Deze keer dus was de regio Hoorn-Blokker te gast waarvan de parochies van Hoorn, Oosterblokker, Westerblokker, Westwoud en Zwaag deel uit maken. Deze regio is al ver gevorderd met de onderlinge samen­wer­king en zij hopen binnen een jaar te gaan fuseren. Natuurlijk gaat dat gepaard met gevoelens van pijn: op sommige locaties - in sommige kerk­ge­bouwen - zullen er minder vieringen zijn en er zullen ook kerk­ge­le­genheden moeten sluiten.

Een koor had al besloten om zich in de toekomst voor alle kerken in de regio be­schik­baar te stellen. Het proces is aan de ene kant pijnlijk maar tegelijk is duidelijk dat het noodzakelijk is en dat het een voorwaarde is voor een levende geloofs­ge­meen­schap.

Na een gezamenlijk gesprek met de bisschop en de hulp­bis­schop, waarin alle ruimte was om vragen te stellen en gespreksthema's in te brengen, was er gelegenheid om het gesprek in (nog) informele*r) sfeer voort te zetten met broodjes en drankjes (zie foto) en het bisschopshuis te bekijken. Wat opviel was de goede sfeer, de inzet, het vuur en de betrokkenheid van de aanwezigen.

Terug