Arsacal
button
button
button


“Rome. De droom van keizer Constantijn”

Fraaie tentoonstelling in Amsterdamse Nieuwe Kerk geopend

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 1 oktober 2015
Prins Jaime en de Nuntius luisteren naar het Bavokoor (1) en Mgr. Punt, drs. E Fennis en Jhr. mr. St. van Weede op de tentoonstelling (2)
Prins Jaime en de Nuntius luisteren naar het Bavokoor (1) en Mgr. Punt, drs. E Fennis en Jhr. mr. St. van Weede op de tentoonstelling (2)

Donderdag 1 oktober heeft Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme, Nederland's ambassadeur bij de heilige Stoel, de tentoon­stel­ling over de keizer die het christendom vrijheid gaf, met een mooie toespraak geopend.

Tevoren had Cathelijne Broers, directeur van de Nieuwe Kerk een welkomstwoord gesproken. De openingsceremonie werd omlijst door het Bavokoor van de Kathedrale koor­school van Haarlem. Ook mgr. Jozef Punt en ikzelf waren onder de vele gasten.

De tentoon­stel­ling is de moeite waard om die te gaan bezichtigen, zo kon ik constateren: sarcofagen die de overgang van de heidense naar de christelijke tijd illustreerden, het bekende beeld van Christus als de goede herder, afbeeldingen van wand­schilderingen van de slag bij de Milvische brug en vele andere voorwerpen illustreerden het verhaal over de veldheer Constantijn die zijn tegenstander versloeg met het teken van het kruis dat op de banieren en veldtekenen van de legers was aangebracht: “in hoc signo vinces”, “in dit teken zult ge over­win­nen”, had Constantijn tevoren in een droom vernomen. Deze droom betekende het begin van een omwenteling: Rome werd van een heidense stad een christelijk centrum en dat is het gebleven tot de huidige dag.

Vele gasten waren bij de opening aanwezig waaronder de Apos­to­lisch Nuntius, mgr. Aldo Cavalli en ambassadeurs van Italië en Portugal en de nieuwe Groot­mees­ter van Z.M. de Koning, drs. Jan Versteeg. Minister Ard van der Steur maakte een deel van de avond mee en ook mgr. Herman Woorts en kardinaal Willem Eijk waren aanwezig. Ik kwam zelf naast mevrouw Nelleke van der Krogt te zitten, die jarenlang “Tussen Kunst en Kitsch” presenteerde, een programma waar ik altijd wel graag naar kijk. Mw. Rosita Steenbeek was eveneens aanwezig, zij heeft een kinderboek bij de tentoon­stel­ling geschreven, dat erg de moeite waard schijnt te zijn. Samen met Antoine Bodar en Eric Moormann en Sible de Blaauw van de Radbouduniverstiteit hebben zij teksten ingesproken voor een audio-tour.

Terug