Kerstmis vieren in de tijd van het virus
Digitale viering voor de medewerkers van het bisdom
Vrijdag 18 december waren de bisdom-medewewrkers digitaal bij elkaar voor de Kerstviering, normaal een gezellig gebeuren, met mooie zang, gebed, een overweging en een glas na afloop. Nu waren we dus op deze manier met elkaar verbonden. Bisdom-medewerkers hadden leuke filmpjes gemaakt die ze deelden en ik heb een overweging gehouden, rond het thema licht en duisternis... want het zijn rare tijden...
Licht en duisternis
In de dagmis van Kerstmis horen we de volgende woorden in het evangelie:
Het licht schijnt in de duisternis, maar de duisternis nam het niet aan...
Het ware Licht dat iedere mens verlicht kwam in de wereld (Jo. 1).
Deze tekst is, zo stond in het Nederlands Dagblad, in een peiling uitgekozen tot Bijbeltekst van het jaar. Dat heeft natuurlijk met de Corona-tijd te maken.
In veel gezegdes en spreuken wordt ervan getuigd dat licht voor ons een belangrijke symbolische betekenis heeft: “een lichtpuntje zien”, “iemand is een verlichte geest”, “daar gaat me een licht op”, “nu wordt het mij helder”, “laat je licht daar eens over schijnen”, “iets het licht doen zien”, enzovoorts.
De duisternis daarentegen hoort bij de nacht, men spreekt van het “uur van de duisternis”, “een duister zaakje”, dus het uur van het kwaad. En ook “het blijft me duister” of “Ik zie het donker of somber in”, dat wil zeggen dat je het nog niet ziet, dat je geen toekomst ziet, geen uitkomst weet enz. Dus duister en donker worden op vele manieren met iets negatiefs geassocieerd.
In de nachtmis - die we dit jaar niet kunnen vieren, behalve via de livestream (Kathedraal TV of KRO-TV) horen we: “Het volk dat in duisternis zat, heeft een groot licht gezien” (Jes. 9,1). Dat slaat op de duisternis van de zonde en de duisternis van het niet zien, moeten wachten op uitkomst.
Licht in ons leven
Licht en donker zijn ons dus heel vertrouwd, ze komen ook in ons eigen leven voor. Die perioden in het leven wisselen elkaar af: soms gaat het je goed, soms niet zozeer.
Af en toe komt het voor dat je je geweldig voelt, aangeraakt door God, gedragen door Hem, “top of the world”, dan is het geen kerstmis maar zelfs Pasen voor je: de Heer straalt in alle heerlijkheid, je wordt als het ware gedragen op Zijn vleugels.
En als het donker is...
Soms zit je inderdaad in het donker: er zijn veel vragen, je ziet nog niet hoe het verder gaat/-moet of je merkt in jezelf een onmacht om bepaalde dingen te veranderen in je omstandigheden of ook in je eigen leven, daaronder kun je ook bepaalde fouten rekenen die je hebt gemaakt, waar je je als het ware door vast gehouden kunt voelen. “Ik zou dat eigenlijk niet moeten doen, maar het gaat steeds toch weer niet goed...”.
Het duister als genade-kans
Deze dingen en omstandigheden met duisternis vormen ook ergens een genade-kans:
- je kunt in je eigen nood ervaren dat je een Verlosser nodig hebt; dit is de basis voor je geloof: ik kan niet leven zonder Gods kracht, zonder Zijn genade. Je kunt het niet alleen.
Dit is een van de belangrijkste dingen in je leven die je kunt ervaren!
Voorspoed maakt vaak oppervlakkig. Wees ook blij met moeilijke dingen. Mijn geestelijk leidsman/spirituaal op het seminarie zei me: “Bedank God ook voor je lijden”. En inderdaad, dat bleek een goed advies.
Wat kan een donkere periode ons geven?
- In het donker word je gevormd: “De nacht van de ziel” noemde Johannes van het Kruis dit.
Herinner je je nog de tijd van de filmrolletjes? Die moest je in een donkere kamer ontwikkelen; als je het rolletje in het licht uit de camera haalde, was alles verknoeid. Zo is het met ons. Je bent als een belicht negatief: Gods licht is erop gekomen en als het ontwikkeld wordt krijg je een prachtige foto, een soort “goddelijke afdruk”. Je moet groeien in het donker, vandaar ook de adventstijd: wachten in het donker op het licht van kerstmis (dat schijnt midden in de nacht)
Het donker in je leven heeft dus zijn eigen functie: je helpen ervaren dat je een Verlosser nodig hebt, je leren op God te vertrouwen, je vormen tot een mens dat Gods beeld en gelijkenis steeds helderder uitstraalt.
Verwachtingsvol leven als het donker is
Dus daarom is de Adventstijd, vier weken wachten op het kerstfeest: je moet in het donker wachten op het licht, vandaar deze Adventstijd in de donkere dagen voor kerstmis. Ons leven is nu meer bepaald door het wachten, omdat ons leven door het Corona-virus ietwat in een pauzestand staat. Maar we kunnen van dit wachten - wachten tot het voorbij is, wachten op het vaccin - ook een positief wachten, een verwachten maken. Wat kun je leren door zo´n periode van wachten?
Geduld leren als het donker is.
Je moet geduld leren. Je hebt er geen idee van hoe jouw leven veranderd is ten opzichte van dat van de mensen bijvoorbeeld honderd jaar geleden:
Die trokken er een dag voor uit als ze een keer nieuwe kleren moesten kopen in de stad: dat was een hele onderneming; ze deden dat hoogst zelden; ze trokken er een ochtend voor uit als ze naar het gemeentehuis moesten. Wij rijden er vlug even langs, maar alleen als het echt niet digitaal kan. Je had vroeger mensen die nooit van hun dorp af waren gekomen. Vroeger moest je een brief beantwoorden en daar ging je echt voor zitten, nu is het mailtje of app-je met een paar woorden al weer weg en dat zijn er vaak tientallen per dag. Alles gaat nu heel snel, heel veel afwisseling, onze programma’s zitten vol.
Maar als dingen snel gaan, maken ze maar een heel oppervlakkige indruk op je. Vergelijk bijvoorbeeld de indruk die de natuur op je maakt als je erin wandelt met de indruk die hetzelfde maakt als je er in een auto langs zoeft.
Niet altijd alles onmiddellijk...
In Afrika wachten mensen een dag op de bus, wij kunnen niet meer wachten. Als de trein tien minuten te laat is, klaagt heel het land. Ook onze behoeftes moeten onmiddellijk vervuld worden: als je iets wilt, koop je het. Daardoor wordt alles minder waard. Als je ergens lang naar toe leeft, je er op voorbereid, je erop verheugt, ervaart dat je het nu nog niet kunt hebben, maar eens wel, dan zal je meer vreugde beleven aan de dingen die je krijgt en je leeft wat meer zoals ons leven nu eenmaal is. Veel mensen keken vroeger - vér voor de Corona-tijd - in de kerstvakantie naar folders en websites naar de vakantiebestemming voor de zomer: waar gaan we naar toe? Dat gaf al heel veel “voorpret”. Ons hele leven lijkt daar een beetje op: we hebben hier op aarde wel de “voorpret”, het uitzien naar, de folders en websites hebben we al gezien, maar de eigenlijke reis naar die mooiste vakantie-bestemming komt pas aan het einde van je leven.
Het is goed om te beleven dat je een wachtende mens bent. Dat is ook zo!
Nu wachten we op het kerstfeest, feest van hoop en vreugde, feest van het licht.
Herinnering...
Ik wil ook speciaal denken aan degenen onder ons die het afgelopen jaar een moeilijk jaar hebben gehad doordat zij een heel dierbaar iemand hebben moeten missen. Ik bid voor hen om kracht, om vrede, om hoop en uitzicht en om rust en vrede voor hun dierbaren.